top of page
Úsobí.png

Úsobí (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°31 N 15°30 O
GPS parking : Úsobí 1
Website locatie : 
Úsobí

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Úsobí ligt 14 km ten zuiden van de districtsstad Havlíčkův Brod en 17 km ten noordwesten van de regionale stad Jihlava met een gemiddelde hoogte van 585 m boven zeeniveau met een totale hoogteverschil van 185 m (524 m boven zeeniveau - 709 m boven zeeniveau).

 

Het begin van het dorp dateert uit het begin van de 13e en 14e eeuw. Vanaf 1653 wordt de naam van het dorp Ausoba gebruikt, later Ousobí en sinds 1920 is de huidige naam Úsobí. Momenteel behoren het lokale deel van Chyška en Kosovo tot Úsobí.

 

In totaal wonen hier minder dan 700 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Petrus en Paulus

 

Oorspronkelijk was het een gotische kerk van de heilige apostelen Petrus en Paulus, die al aan het einde van de 13e eeuw wordt vermeld. De wederopbouw van de kerk in zijn huidige vorm vond plaats in de jaren 1759-1760 en werd uitgevoerd door de bouwer Aigl van Jihlava.

 

Gedurende deze jaren werd een standbeeld van een Piëta opgericht voor de parochie en werd een nieuw knekelhuis gebouwd op de voormalige begraafplaats voor de kerk.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Kasteel van Úsobí

 

In de eerste helft van de 18e eeuw werd het Úsob-kasteel herbouwd als een drieledig, één verdieping tellend gebouw, met een iets verhoogde risalit in het midden van de middelste vleugel.

 

De rustieke gevel is architectonisch verdeeld en het portaal wordt omlijst door Ionische zuilen die een balkon ondersteunen. In de oostelijke vleugel is er een kapel van St. Mary, St. Florian en St. Donat uit 1758.

In 1769 werd een nieuwe barokke brug met stenen beelden gebouwd voor het kasteel.

 

>>> Adres : Úsobí 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page