top of page

Nuttige info

Wie Tsjechië wil bezoeken, houdt er in de eerste plaats rekening mee dat alles er heel netjes is, zowel in de steden en gemeenten als op het platteland. De natuur wordt hier ten volle in ere gehouden.

 

Daarom is het land ook heel geliefd bij wandelaars en fietsers, die er prachtige excursies kunnen doen te midden van het vele groen. Zo is het er dan ook mogelijk bij trek- en fietstochten in bijna alle gemeenten een plaats te vinden, waar men tegen heel gunstige prijzen kan overnachten en zelfs het fietsmateriaal kan laten nazien, zodat een volgende dagtrip zonder de minste problemen kan gebeuren.

 

Als gewoon toerist het land bezoeken, is ook een openbaring. Daarom hieronder enkele mogelijkheden om er te geraken en vrijblijvend enkele nodige “wetten” en “mogelijkheden”.

 

Met het vliegtuig naar Tsjechië

Wie met het vliegtuig naar Tsjechië reist, landt over het algemeen op de Praagse internationale luchthaven “Václav Havel”. Deze luchthaven werd volledig gemoderniseerd om het grote aantal bezoekers per jaar te kunnen verwerken.

Zoals in iedere grote luchthaven is er mogelijkheid tot huren van een auto als je het binnenland wil bezoeken en wie dit niet wil en alleen Praag wil aandoen, kan gerust het openbaar vervoer gebruiken. In heel korte tijd brengt bus 119 de toerist naar Nádraží Veleslavín (de laatste halte van de busroute). Hier kan metrolijn A genomen worden (de groene lijn) naar een van de stations in het centrum van Praag.

Meer info over het transport van en naar de stad is te vinden op volgende website : Openbaar vervoer van en naar het vliegveld (via de vertaalfunctie in google kan alles in de eigen taal opgeroepen worden).

Met de auto naar Tsjechië

Wie met de auto naar Tsjechië reist, houdt zeker rekening met volgende punten :

- Gebruik van de snelwegen in Tsjechië is betalend. Vooraf kan via internet toegang tot de tolwegen in Tsjechië aangekocht worden. Dit vervangt het vroegere bestaande vignet, dat aan de grensovergangen gemakkelijk gekocht kon worden. Dit kan nu ook voor een bepaalde periode, afhankelijk van de duur van de reis en het aantal keren dat het land in hetzelfde jaar bezocht wordt. Info hierover is te verkrijgen via de volgende website : Electronic vignette.

- Rijden en alcohol zijn totaal uit den boze. In het land geldt een nultolerantie voor rijden onder invloed en de toegepaste boetes zijn niet van de poes.

- Snelheid wordt strikt gecontroleerd. De opgelegde snelheidsbeperkingen (130 km/u op snelwegen, 90 km/u op gewone wegen en 30 - 40 of 50 km/u in het centrum) worden er praktisch door iedereen gerespecteerd. Normaal gezien zal geen enkele Tsjech boos worden als de aangegeven snelheid aangehouden wordt.

Busreizen

Wie met de bus reist, heeft helemaal geen probleem. Alles wordt voor hem voorbereid, zodat de reis een ontdekking van een nieuw land en cultuur kan betekenen.

bottom of page