top of page
Čechy pod Kosířem.png

Čechy pod Kosířem (**)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Prostějov
Coördinaten locatie : 49°33 N 17°01 O
GPS parking : Mánesova 1
Website locatie : 
Čechy pod Kosířem

weerbericht.png
pdf.png

Čechy pod Kosířem bevindt zich in Midden-Moravië. Vroeger werd de naam Čechy, Čechy bij Prostějov, Čechy bij Olomouc of Čechy in Haná gebruikt. Boven het dorp stijgt tot een hoogte van 442 meter de top van de Grote Kosir - "Haná Mont Blanc".

 

Het dorp heeft een oppervlakte van 9,18 km2 en ruim 1.000 inwoners. De dorpskern ligt op 273 meter hoogte.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel en park in Čechy pod Kosířem

 

Tot 1945 was het kasteel en enkele landerijen, het belangrijkste in de hele geschiedenis van ons dorp.

In het midden van de 19e eeuw liet de familie Silva Tarouca het kasteel herbouwen in classicistische stijl en vestigde er een uniek park in de buurt. Na 1945 was het gebied van het kasteel en het park Čechy pod Kosířem eigendom van de staat en werd het ongeveer een halve eeuw gebruikt door een weeshuis en een school voor kinderen met speciale behoeften.

 

Sinds 2008 is de regio Olomouc de eigenaar van het complex. In het tweede decennium van de 21e eeuw begon het kasteel met de wederopbouw. Verschillende exposities zijn hier open voor het publiek. Het hele complex van kasteel en park is een nationaal cultureel monument.

 

>>> Adres : Mánesova 1 <<<

 

Velký Kosíř uitkijktoren

 

De uitkijktoren op Velký Kosír (442 m boven zeeniveau) staat bovenop de meest zuidelijke uitloper van de Bouzovská-hooglanden en ligt ongeveer 9 kilometer ten westen van Prostějov, tussen de steden Kostelec na Hané, Čechy pod Kosířem en Slatinice en Slatinky. Het vormt de grens tussen de Drahanská-hooglanden en de Haná-laaglanden.

 

De start van de bouw van de uitkijktoren vond plaats in 2012 en de hele constructie werd afgerond met de grote opening op 22 juni 2013. De toren is 25 meter hoog.

 

>>> Adres : Slatinky <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page