top of page
Černá Hora.png

Černá Hora (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Blansko
Coördinaten locatie : 49.25° N 16.35° O
GPS parking : Zámecká
Website locatie : 
Černá Hora

weerbericht.png
pdf.png

De stad Černá Hora ligt ongeveer 20 km ten noorden van Brno. Het ligt in de geologische formatie Boskovická brázda, op de grens van de Boheems-Moravische hooglanden in het westen en Drahanská in het oosten.

 

De gemiddelde hoogte is 330 m, de beek Býkovka stroomt de stad binnen en mondt uit in Svitava. Černá Hora heeft ongeveer 2.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Černá Hora

 

De eerste historische vermelding van Černá Hora, inclusief het kasteel, dateert uit 1279. Aan het begin van de 14e eeuw werd Černá Hora  overgenomen door de Boskovics, die het meest prominent aanwezig zijn in de vorm van het kasteel. Het gotische uiterlijk verandert in 1561, toen Albrecht Černohorský van Boskovice een renaissancistisch fort bouwde en de kern van het kasteel verbouwde tot een renaissancekasteel. Toen de mannelijke tak van de familie Boskovice in 1597 stierf, verwierven de Liechtensteins het Černá Hora landgoed door huwelijk.

 

In 1724 brandde het kasteel af en bleef het lange tijd in puin. Een deel ervan werd in 1830 herbouwd in barokstijl, een deel bleef onder een tijdelijk dak tot 1859, toen de familie Fries het landhuis verwierf. Het kasteel kreeg een pseudo-renaissancistische uitstraling, dus opnieuw vond de stilistische eenwording van het kasteel en het voorplein plaats.

 

Tegelijkertijd werd een uitgebreide landschapsarchitectuur van de Paseka-heuvel uitgevoerd, die begon in de 18e eeuw. Er werden wandelpaden aangelegd, toegangswegen aangepast, boomlijnen en enkele exotische houtgewassen aangeplant.

 

In 1945 werd het kasteel aangekocht door de staat en sinds 1950 doet het dienst als bejaardentehuis. In de afgelopen jaren is het gehele kasteelcomplex gerepareerd en gemoderniseerd.

 

Voor het kasteel staan ​​twee beelden, de aartsengel Michaël met een vlammend zwaard uit 1725 en Jan Nepomucký, gemaakt in de eerste helft van de 18e eeuw.

 

>>> Adres : Zámecká <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page