top of page
Český Rudolec.png

Český Rudolec (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°04 N 15°19 O
GPS parking : Český Rudolec 1
Website locatie : 
Český Rudolec

weerbericht.png
pdf.png

Český Rudolec ligt in het zuidoosten van de Boheems-Moravische hooglanden in een schilderachtig landschap vol groen, van waaruit plotseling een toren tussen de bomen opflitst - het lijkt op een toren op Hluboká. Český Rudolec telt ongeveer 1.000 inwoners.

 

Het gebied werd vermoedelijk al in het midden van de 13e eeuw bewoond (volgens archeologische vondsten). In het midden van de 14e eeuw was er al een fort, gesticht in een drassig gebied op eikenhouten palen, wat het dominante kenmerk van het dorp was. De kolonisatie van dit toen onbereikbare gebied wordt verklaard door de zoektocht naar enkele edelmetalen - zoals zilver. De mijnbouw blijkt ook uit de namen van sommige delen in het gebied - zoals Silberberg. Rudolec behoorde toen tot het landgoed van de heren van Rudolec, die er tot 1406 eigenaar van waren.

 

Het centrum van het dorp wordt gedomineerd door de kerk van St. Johannes de Doper uit 1440, een stenen kruis uit 1843 en een standbeeld van St. Jan Nepomuský in 1736.

 

Bezienswaardigheden

 

zámek Český Rudolec

 

Het kasteel staat aan de rand van het dorp, naast de weg. Naast het kasteel is er ook een kerk uit 1480. Het werd opgericht in de eerste helft van de 14e eeuw, omdat het in 1353 toebehoorde aan de heren van Rudolec.

Een ander kasteel met twee verdiepingen en een toren, met de plattegrond van een onregelmatige veelhoek, werd in de jaren zestig gebouwd op de plaats van een voormalig renaissancevesting, dat in 1860 grotendeels door brand werd verwoest.

 

Het kasteelcomplex werd in 2009 samen met de omliggende boerderijgebouwen gekocht door het bedrijf PENA Plus uit Brno, dat het geleidelijk aan reconstrueert. Het herstelde eerst het oorspronkelijke deel van het waterfort uit de 14e eeuw (bewaard gebleven fundamenten en de noordmuur), die in de 17e eeuw werd herbouwd. en diende tot 1945 in de behoeften van de beheerder en de stallen. Nu doet het dienst als toeristen- en informatiecentrum.

 

>>> Adres : Český Rudolec 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page