top of page
Římov.png

Římov (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : České Budějovice
Coördinaten locatie : 48°51 N 14°29 O
GPS parking : Zámek 1
Website locatie : 
Římov

weerbericht.png
pdf.png

Římov is een belangrijk bedevaartsoord in Zuid-Bohemen. Het ligt ongeveer 14 km ten zuiden van České Budějovice aan de rivier Malše op een hoogte van 480 m en telt ongeveer 750 inwoners. De geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw, maar het belang van het dorp nam alleen maar toe met de bouw van de kruiswegstaties in de tweede helft van de 17e eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel svatého ducha

 

Het bedevaartsoord, de kerk van de Heilige Geest, bevindt zich rondom enkele eeuwenoude lindebomen. De hoge klokkentoren, waaraan de klokken uit 1948 vandaag hangen, werd gebouwd in 1891. De doorgang op de begane grond leidt naar een vierkante binnenplaats, die aan alle kanten is omgeven door kloosters met rijkelijk beschilderde versieringen.

 

De focus van heilige eerbied is het barokke beeld van de Maagd Maria van Rome uit 1679. Vanuit de oostelijke vleugel van het klooster kan men de barokke kerk betreden die tussen 1672-1697 is gebouwd op een centrale ronde plattegrond. De belangrijkste onderdelen van de uitrusting zijn het hoofdaltaar uit 1878-1879, de originele stenen doopkapel uit 1672 en de preekstoel uit het midden van de 18e eeuw.

 

>>> Adres : Kostelní 6 <<<

 

Kasteel van Římov

 

Het barokke jezuïetenkasteel, een voormalige kerk, staat in de buurt van de bedevaartskapel van Loreto, gebouwd aan het einde van de 17e eeuw op de plaats van het middeleeuwse fort van de familie Roubík uit Hlavatec.

 

Het kasteel is een gebouw met twee vleugels van één verdieping met een toren en aangrenzende boerderijgebouwen. De zuidvleugel had open arcades op de begane grond, tegenwoordig zijn ze overdekt. In de voormalige refter bevindt zich een beschadigd fresco van twee belangrijke jezuïetenheiligen - St. Ingace en St. František Xaverský.

 

Heden doet het kasteel dienst als hotel.

>>> Adres : Zámek 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page