top of page
Štědrá.png

Štědrá (*)

Regio (kraj) : Karlsbad

District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°03 N 13°07 O
GPS parking : Štědrá 1
Website locatie : 
Štědrá

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Štědrá ligt 5 km ten zuidwesten van Žlutice en 25 km ten zuidoosten van Karlovy Vary. Het wordt voor het eerst in 1239 in schriftelijke bronnen vermeld. Štědrá telt ongeveer 600 inwoners.

 

De prachtige natuur, bijna ongerept door industriële invloeden, en de bossen met veel vijvers zorgen hier voor een oase van rust, vooral geschikt om te fietsen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Štědrá

 

In de buurt van het dorp stond ooit een klein kasteel met twee grachten, het zogenaamde Štědrý Hrádek, op een scherp rotsachtig voorgebergte bij de beek Borecký.

 

Zelfs in het dorp was er een klein rond fort. Het huidige kasteel werd gesticht in de jaren 1731-1734 door de reconstructie van een ouder gebouw door graaf Ferdinand Jakub van Kokořov, maar in 1744 brandde het af en na een daaropvolgende reparatie werd het vergroot.

 

De definitieve vorm van het kasteel ontstond na bouwwijzigingen in 1830. De toren dateert uit de jaren 1920.

 

>>> Adres : Štědrá 1 <<<

 

kostel Narození Panny Marie

 

Oorspronkelijk was het een gotische parochiekerk van de Geboorte van de Maagd Maria, gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw ten westen van het dorpsplein. De eerste schriftelijke vermelding van de kerk dateert uit 1360.

 

Na een brand in 1680 werd de kerk herbouwd en vergroot in barokstijl. In 1718 werden de buitengevels en ramen van de kerk gerenoveerd. In de tweede helft van de 20e eeuw raakte het geleidelijk in verval en werd het interieur van de kerk herhaaldelijk geplunderd. Na 1995 vond een volledige reconstructie van de kerk plaats.

 

>>> Adres : 207 (centrum) <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page