top of page
Žampach.png

Žampach (**)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 50°02 N 16°26 O
GPS parking : Žampach 8
Website locatie : 
Žampach

weerbericht.png
pdf.png

Žampach is een klein dorpje in het district Ústí nad Orlicí in de regio Pardubice. Het heeft ongeveer 300 inwoners.

 

Het huidige dorp is verbonden met het voormalige kasteelterrein - voorheen de nederzetting Buda (in de kronieken ook wel de "plaats van Buda" genoemd). Žampach was de zetel van de administratie van het omliggende landgoed, dus het natuurlijke centrum.

 

Na 1848-1849 verloor de plaats geleidelijk aan maatschappelijk en economisch belang.

 

De oudste nog bestaande gebouwen zijn houten huisjes uit het begin van de 18e-19e eeuw. Dit zijn driedelige huizen met één verdieping (vakwerk tot het midden van de 19e eeuw, baksteen uit de eerste helft van de 19e eeuw). Het materiaal (stenen) uit het kasteel werd vooral gebruikt voor de bouw van huizen of schuren.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Žampach

 

Het kasteel werd in 1672 gebouwd door de jezuïeten. Aan het begin van de 17e en 18e eeuw werd er een kapel aan toegevoegd.

 

Aan het begin van de 19e eeuw vond de classicistische wederopbouw plaats. In 1884 werd het landgoed gekocht door F. Lützow en vond hier de laatste reconstructie plaats. Tegenwoordig zijn hier verstandelijk gehandicapten gevestigd.

 

Het kasteel is niet toegankelijk

 

>>> Adres : Žampach 8 <<<

 

Arboretum

 

Het Žampach-arboretum is een integraal onderdeel van het huis onder het Žampach-kasteel. Het arboretum heeft een oppervlakte van ongeveer 4 hectare en is verdeeld in 3 delen : het onderste en bovenste park en het park op het binnenste kasteelterrein. De collectie omvat meer dan 550 soorten en variëteiten houtige planten, waaronder in Tsjechië zelden vertegenwoordigde soorten.

Het informatiesysteem van het arboretum omvat registers van borden en boomsoorten die toegankelijk zijn vanaf www-pagina's en in het veld is er een cognitief circuit met tabelinformatie over boomsoorten.

 

Het Žampach-arboretum is een van de algemene arboretums, maar het bevat ook belangrijkere thematische collecties van enkele boomsoorten, zoals dennen, sparren, eiken, magnolia, beuken, sparren, berken en essen. De kasteelparken zijn een door de staat beschermd cultureel monument.

 

>>> Adres : Žampach 8 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page