top of page
Žichovice.png

Žichovice (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°16 N 13°38 O
GPS parking : Zámek
Website locatie : 
Žichovice

weerbericht.png
pdf.png

Žichovice ligt op de rechteroever van de rivier de Otava, ongeveer 8 km ten zuidwesten van Horažďovice en 1 km ten zuiden van het kasteel van Rabí op een hoogte van 450 m. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de regering van Prins Břetislav. Destijds behoorde het tot het kasteel van Prácheň. In 1043 schonk de prins het aan het klooster van Břevnov. Het bleef in zijn bezit tot 1420. Daarna behoorde het toe aan het kasteel van Rabí en in de tweede helft van de 16e eeuw werd het een onafhankelijk dorp.

 

Het dorp biedt veel mogelijkheden voor culturele, sportieve en recreatieve activiteiten. Het dominante kenmerk van het dorp is een elegant renaissancekasteel, ontstaan ​​door de herbouw van een ouder fort.

 

In Žichovice wonen ongeveer 700 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Žichovice

 

Het kasteel is een elegant renaissancekasteel, gecreëerd door de reconstructie van een ouder fort. Hoewel het niet openbaar is, dus niet toegankelijk, raad men toch een bezoek en een rondleiding door het aangrenzende park aan.

 

Het Žichovice-kasteel is een gebouw met twee vleugels en de gevels zijn versierd met rechthoekige sgraffito uit de Renaissance. De oudste is de noordelijke vleugel, die het oudere fort van Jan Kavka uit Říčany met zijn oostelijke, lagere deel in zich opnam. Voor het overige is het rechthoekige gebouw van twee verdiepingen bedekt met een hoog puntdak met aan de westzijde een renaissancistische gevel. De ramen zijn - net als bij de westelijke vleugel - rechthoekig enkel en dubbel in eenvoudige kozijnen. Aan de zuidkant van de hofzijde van de noordvleugel is een barokke zonnewijzer bewaard gebleven.

 

De westelijke vleugel, een kleiner rechthoekig gebouw, sluit alleen aan bij de noordvleugel via de noordoostelijke hoek. Het is ook een gebouw van twee verdiepingen met een hoog puntdak en renaissance gevels boven de twee kortere gevels. In het oostelijk deel steekt een prismatische trappentoren met klok uit het dak van de westvleugel en eindigt in een tentdak.

 

Momenteel is het gehele kasteel verbouwd tot gemeenteflats.

 

Het kasteel en de kasteeltuin zijn omgeven door een hoge stenen muur met een smeedijzeren poort.

 

>>> Adres : Žichovice 72 <<<

 

Zonnewijzer

 

De barokke zonnewijzer bevindt zich aan de zuidkant van de noordvleugel van het kasteel. De tijd van zijn oorsprong gaat terug tot ongeveer 1888. Hij bevindt zich op een hoogte van 5 meter op de grond, afmeting 2 x 2,2 m.

De zonnewijzer is vrij toegankelijk vanaf de weg rond het kasteel.

 

>>> Adres : Žichovice 72 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page