top of page
Žumberk.png

Žumberk

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°52 N 15°52 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Žumberk

weerbericht.png
pdf.png

Žumberk is een kleine gemeente in de regio Pardubice, maakt deel uit van het district Chrudim en telt ongeveer 250 inwoners.

 

Žumberk ligt op het zogenaamde Žumberec graniet, rood gekleurd, dat wordt gewonnen in de plaatselijke steengroeven. Onder de kerk aan de linkerkant, op weg naar de weg naar Lukavice, zijn er drie beschermde ondergelopen steengroeven, die een diepte van 16 meter bereiken.

 

Bezienswaardigheden

 

Allerheiligenkerk

 

In het centrum van de gemeente werd de gotische Allerheiligenkerk in de 14e eeuw (1349 wordt vermeld) gebouwd.

In 1782 werd de hele kerk herbouwd in laatbarokstijl. Helaas had het purisme van het einde van de 19e eeuw ook invloed op de kerk, zodat ze zowel de buitenkant als de binnenkant wijzigde in pseudo-romaanse en pseudo-gotische stijl.

 

Een deel van de kerk is barok, het meest waardevolle is een stenen doopkapel uit de tweede helft van de 17e eeuw, versierd met acanthus en slingers.

 

Het gebouw met één schip op het oosten heeft een halfronde pastorie met aan de zijkanten een kapel en sacristie en een toren in de westgevel. Het schip is 24,3 m lang en 6,6 m breed. Terwijl de pastorie gewelfd is met een tongewelf, heeft het schip een vlak plafond, zijn de muren gescheiden door Toscaanse pilasters.

 

>>> Adres : Centrum 35816 - Žumberk <<<

 

Kasteel van Žumberk

 

De oorspronkelijke naam van het kasteel is Sunenberg. Aan deze Duitse naam kan worden afgeleid dat kasteel Žumberk aan het einde van de 13e eeuw werd gebouwd, toen kastelen op heuvels werden gebouwd en Duitse namen kregen.

 

Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel door de eigenaren verlaten en begon het te veranderen in een ruïne. Aanzienlijke ruïnes van muren en paleizen zijn bewaard gebleven.

 

De ruïnes van het Žumberk-kasteel zijn het oudste onroerende culturele monument van de gemeente.

De overblijfselen van het kasteel kunnen bezocht worden, maar dit op eigen risico. Het metselwerk is immers regelmatig aan het afbrokkelen.

 

>>> Adres : Centrum 35817 - Žumberk <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page