top of page
Adršpach.png

Adršpach (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°37 N 16°06 O
GPS parking : Dolní Adršpach (tot aan parking)

Website locatie :
Adrspach

weerbericht.png
pdf.png

Adršpach is gelegen in de regio Hradec Králové, district Náchod, helemaal in het noordoosten van het land op ongeveer 10 km van de Poolse grens. Het stadje is gelegen in het Reuzengebergte en Adelaarsgebergte.
Adršpach telt ongeveer 500 inwoners.

De fantastische rotsformaties van Adršpach-Teplice zijn ongetwijfeld een van de meest unieke natuurlijke attracties van de Tsjechische Republiek. Weggestopt in een rustige hoek in het noorden van het land in de buurt van de Poolse grens, ontvangen de twee 'rock steden' veel minder internationale toeristen dan ze verdienen. Er zijn verschillende locaties verspreid over de Tsjechische Republiek, die bizarre kalkstenen rotsformaties hebben (Tsjechische Paradijs, Boheems Zwitserland Nationaal Park, Krkonoše), maar die, welke gevonden zijn in de buurt van de kleine dorpjes van Adršpach en Teplice nad Metuji, zijn waarschijnlijk de meest indrukwekkende.

Om u een idee te geven van de omvang en het uiterlijk van deze 'rots steden' … stel dat men loopt door een canyon van slechts een paar meter breed, waar de pinakels van stenen, zoals kantoortorens, aan alle kanten de hoogte in schieten, - een aantal van hen bereiken een hoogte van meer dan 25 meter – waaraan bomen zich aan alle kanten vastklampen. Een uniek ecosysteem bestaat in deze spleten tussen de massieve stenen, waar grote varens en ongebruikelijke plantenformaties gedijen in de koude, vochtige omgeving. De paden langs de canyon leiden ver kleine stroompjes, voorbij razende watervallen, en op en neer via een reeks metalen ladders die bevestigd zijn aan de rotsen.

De steenformaties doen denken aan vormen van objecten of menselijke figuren, vandaar dat zij kleurrijke namen gekregen hebben, zoals 'De dwerg', 'Het liefdeskoppel', 'De burgemeester en zijn vrouw', 'Smetana spelend op de piano' , 'Grootmoeders zetel', enz.


De paden zijn goed aangeduid, gemakkelijk te bewandelen en het klimmen en dalen door de rotsformaties kan door mensen van alle leeftijden gedaan worden.

pdf.png
pdf.png
bottom of page