top of page
Bílá (okres Frýdek-Místek).png

Bílá (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Frýdek-Místek
Coördinaten locatie : 49°27 N 18°29 O
GPS parking : Zámeček
Website locatie : 
Bílá

weerbericht.png
pdf.png

Bílá is een dorp in het district Frýdek-Místek in de regio Moravië-Silezië. Het dorp ligt aan de Moravische kant van de historische Moravisch-Silezische grens en is tevens het meest oostelijke Moravische dorp. Het is ook een van de gemeenten, waaraan in 1997 enkele Slowaakse landen zijn toegevoegd als onderdeel van de grens met Slowakije.

 

In Bílá wonen ongeveer 300 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Houten kerk van de Heilige Bedřich

 

Het is een van de houten gebouwen die totaal anders zijn dan de traditionele volkskerken van de Beskydy-architectuur. Ze behoort tot de gebouwen van het Noorse type.

 

Vanop een afstand valt de kerk op met zijn hoge slanke toren en opengewerkt dak op twee niveaus.

De constructie van de daken boven het schip in de twee hoogteniveaus is zeer gecompliceerd en maakt indruk door zijn perfect vakmanschap en complexe penetraties van afzonderlijke segmenten. Het dak wordt aangevuld door steile daken en benadrukt de gevouwen plattegrond van het schip, gecreëerd door de verlengingen van de vestibule voor de individuele uitgangen.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Kasteel (Jachthut)

 

Niet ver van de kerk aan de tak van de Velká Smradlavá-beek, liet de aartsbisschop van Olomouc in 1906 een prachtig houten aartsbisschoppelijk kasteel bouwen als rustplaats met de mogelijkheid om jachttochten te maken naar de omliggende uitgestrekte bossen.

 

Het jachtslot is van hout. Tot op de dag van vandaag heeft het kasteel zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. De mantel van het kasteel wordt beschermd door shingles, de torenvleugel domineert, ook het dak is bedekt met shingles. De ramen zijn voorzien van gelamineerde houten luiken. Bovenaan de toren is een balkon.

 

Achter de ingang is een kamer met een mooie groene tegelkachel. In deze kamer staat een antieke kroonluchter gemaakt van jachttrofeeën. Vanaf hier leidt een houten trap, omzoomd met jachttrofeeën, naar het torengedeelte van het gebouw. Volgens de beschikbare historische motieven is het duidelijk dat het oorspronkelijke gebouw in een onbepaalde tijd werd uitgebreid. Andere delen van het gebouw hebben tot op de dag van vandaag hun oorspronkelijke uitstraling behouden.

 

>>> Adres : Zámeček <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page