top of page
Bělá-pod-Bezdězem.png

Bělá pod Bezdězem (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 50°30 N 14°48 O
GPS parking : Masarykovo náměstí 90
Website locatie : 
Bělá pod Bezdězem

weerbericht.png
pdf.png

Bělá pod Bezdězem ligt in een schilderachtig landschap ten westen van Mnichovo Hradiště, ten noordoosten van de stad Mladá Boleslav. De voormalige koninklijke stad werd in 1304 gesticht in de vallei van de Bělá-beek. Ze werd opgericht, nadat het onrealistisch bleek vanwege het gebrek aan water, om een ​​stad te vestigen aan de voet van de Bezděz-heuvel direct onder het kasteel.

 

Toen de stad in 1337 werd gebouwd en versterkt, werden de stadsrechten bevestigd door de hypotheekhouder van de Bezděž-landgoederen, Hynek Berka van Dubá en Lipá, door middel van een document dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

 

De oorspronkelijke naam was Nový Bezděz, maar uiteindelijk kreeg het de naam van de oorspronkelijke nederzetting en de Bělá-stroom. De voormalige grote markt, het huidige plein, getuigt dat de stad een belangrijk economisch centrum van de regio zou worden.

 

Bělá pod Bezdězem telt ongeveer 5.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Bělá pod Bezdězem

 

Het kasteel van Bělský werd gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke fort in de jaren 1582 - 1615. Aan het einde van de 17e eeuw werd het verbouwd in barokstijl. In de 19e eeuw was het kasteel beroemd om zijn hogere bosbouwschool.

 

In 1941 werden de museumcollecties van het nabijgelegen Augustijner klooster overgebracht naar het kasteel. Tegenwoordig heeft het kasteel een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Pobezdězí.

 

>>> Adres : Zámek 294 <<<

 

Stadhuis van Bělá pod Bezdězem

 

Het stadhuis in Bělá pod Bezdězem bevindt zich op Masarykovo náměstí en stamt uit 1593, toen het dorp een houten huis kocht. Het werd in 1613 afgebroken en op zijn plaats werd een stenen gebouw van één verdieping met een enorme toren gebouwd.

 

In 1852 onderging het een reconstructie en werd het herbouwd tot het huidige gebouw met twee verdiepingen. De originele Tsjechische elleboog is aan de muur gehangen - de lengtemaat die in de middeleeuwen werd gebruikt.

 

Het is een van de drie die tot op de dag van vandaag in Tsjechië zijn overgebleven.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí 90 <<<

 

Tsjechische poort in Bělá pod Bezdězem

 

De Tsjechische poort is een van de oorspronkelijke poorten, die dienden om Bělá pod Bezdězem binnen te gaan. Hij stamt uit het begin van de geschiedenis van de stad, uit de tijd dat Bělá werd versterkt. De muren werden geopend door vijf poorten en een kleine poort, waar mensen onder de stad water gingen halen.

 

De toren van de poort heeft een vierkante plattegrond met muren van ruwe steen met een dikte van 2,3 m. Hij is ongeveer 13 m hoog, wat volgens historische bronnen slechts een deel is van de oorspronkelijke hoogte.

 

Het dak is gerestaureerd met een nieuwe spant en dakbedekking. Het voorplein is ook interessant, waar de overblijfselen van een ophaalbrug te zien zijn, die diende om de bijna 20 meter brede gracht te overwinnen, die

deel uitmaakte van de vestingwerken.

 

>>> Adres : Česká 113 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page