top of page
Březnice (okres Příbram).png

Březnice (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Příbram
Coördinaten locatie : 49°34 N 13°57 O
GPS parking : Zámecký obvod 24
Website locatie : 
Březnice

weerbericht.png
pdf.png

Březnice is een stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Příbram en telt ongeveer 4.000 inwoners.

 

De eigenlijke geschiedenis van Březnice begint in de 13e eeuw, maar archeologische opgravingen bewijzen het bestaan ​​van een veel oudere nederzetting. De geschiedenis van Březnice is gevarieerd en houdt vaak verband met het lot van de Tsjechische natie.

 

Bij het fort, bewoond door de heren van Březnice, afkomstig uit de oude Buzic-familie, wordt een nederzetting gesticht, die uitgroeit tot een marktstad, waarvan het bestaan ​​al in 1327 door bronnen wordt ondersteund.

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Ignáce z Loyoly a sv. Františka Xaverského

 

Het centrum van de stad creëert een uitgebreide monumentenzone, met als dominante kenmerk de barokke kerkstructuur. De kerk werd gebouwd tussen 1642 en 1650. Het opmerkelijk vormgegeven interieur van de kerk met één schip en zijkapellen is versierd met rijke stucversieringen en veel kunstwerken.

 

Zijaltaren met sculpturale en geschilderde versieringen zijn waardevol. De gebeeldhouwde sculpturen komen voornamelijk uit de 18e eeuw uit de kunstenaarskolonie in Dobrá Voda onder leiding van Ignác Hammer. Een van de mooiste is de versiering van het altaar van St. Francis Xavier, die de zeebodem weergeeft. Het beeld van St. Nicholas komt uit de gesloopte kerk met dezelfde naam en is een van de oudste monumenten in de kerk.

 

>>> Adres : L. Kuby 77 <<<

Voormalig jezuïetencollege

 

De kerk is verbonden met het gebouw van het voormalige jezuïetencollege. De bouw begon in 1638 en werd voltooid in 1650. In 1647 kregen de jezuïeten van Březnice de controle over de Heilige Berg bij Příbram. In 1649 verbond de twee plaatsen de zogenaamde "heilige weg" van zestien kruisen met schilderijen, die later werden herbouwd tot stenen kapellen.

 

Na de opheffing van de jezuïetenorde in 1773 werd het gebouw gebruikt als kazerne en werd een deel ervan omgebouwd tot pastorie.

 

De geleidelijke wederopbouw van de oostelijke vleugel van het voormalige jezuïetencollege wordt stilaan een centrum van cultuur, sociale bijeenkomsten en verlichting voor de wijdere omgeving.

 

>>> Adres : L. Kuby 77 <<<

Kasteel in Březnice

 

Het kasteel van Březnický met een renaissancetuin, aan de ene kant omgeven door bastions en aan de andere kant door een Engels park, vormt een natuurlijk dominant kenmerk van de stad. Sinds de 13e eeuw is het in bezit geweest van verschillende belangrijke Tsjechische families. De kasteeltentoonstellingen tonen de geschiedenis van individuele aristocratische families en artistieke stijlen van de Renaissance tot de 19e eeuw.

 

Het historische juweeltje is de Lokšany-bibliotheek, een van de oudste in Bohemen en gesticht in 1558, gelegen in een toren in een kamer versierd met muurfresco's, aangevuld met een beschilderd balkenplafond en aangevuld met originele kasten.

 

>>> Adres : Zámecký obvod 24 <<<

>>> Website : Zámek Březnice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page