top of page
Bečov nad Teplou.png

Bečov nad Teplou (***)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°5 N 12°50 O
GPS parking : Zamek 13
Website locatie : 
Bečov nad Teplou

weerbericht.png
pdf.png

Bečov nad Teplou is gelegen in de regio Karlovy Vary, district Karlovy Vary, in het noordwesten van het land. De stad heeft een oppervlakte van ongeveer 20 km² en telt ongeveer 1.000 inwoners.

 

Het begin van Bečov is nauw verbonden met een belangrijke handelsroute tussen Bohemen en Duitsland. Die route liep in de richting van Žlutice naar Cheb. Een versterkte bewaakte burcht met een douane-functie werd gebouwd op een stuk rots, hoog boven de rivier Teplá om de route te beschermen in de 13e eeuw.

 

Een andere belangrijke factor in de ontwikkeling van Bečov uit de 13e tot 16e eeuw werd de winning van goud, zilver en tin. Deze mijnbouw in het bijzonder was van Europees belang en bracht zowel een economische als een culturele bloei naar dit deel van het land.

 

De Eerste Wereldoorlog bracht een daling in de economie, maar ook armoede en verdriet om het verlies van dierbaren. Tientallen monumenten van de oorlogsdoden uit de jaren 1914-1918 werden gebouwd. Na de oorlog begonnen de laatste overblijfselen van de specifieke volkscultuur snel uit te sterven. De typische vakwerkhuizen verdwenen. De oude, architectonisch waardevolle landhuizen werden vervangen door uniforme gebouwen die de stad kenmerkten.

 

Het einde van de Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele regio en haar inwoners. Duitse inwoners werden geëvacueerd en Bečov en haar omgeving werden opnieuw bevolkt door de Tsjechische mensen uit het binnenland. Afgelegen delen van de Bečov regio trokken slechts weinig kolonisten aan, want de verbindingsmogelijkheden en de bevoorrading waren slecht. Er waren daarom ook minimale kansen op werk. Veel plaatsen werden volledig verlaten nadat de Duitsers ze hadden verlaten.

 

De ontginning in uraniummijnen in de buurt van Horní Slavkov (Krásno, Ležnice, Krásný Jez) bracht een nieuwe opleving na 1950. Er braken rustige tijden aan voor de Slavkovský bergen, nadat de uraniumvoorraden uitgeput raakten (rond ongeveer 1960). Op dat moment lag de klemtoon op bos- en landbouw. De schoonheid van het lokale karakter werd geleidelijk "herontdekt" voor recreatie.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Bečov

Het oudste gotische gedeelte werd gebouwd door de Rýzmburks in de eerste helft van de 14e eeuw. Een architectonisch juweel van dit gotische deel is de Visitatie kapel, die dateert uit 1400. De oorspronkelijke gotische muurschilderingen zijn uniek, maar wel in slechte staat. De kapel werd gebruikt als een graanschuur tot vroeg in de 19e eeuw.

 

Het kasteel van Bečov werd voor de laatste keer tussen 1861-1865 verbouwd. Een onlosmakelijk deel van Bečov is het barokke paleis. Het werd gebouwd 1735-1750 in de directe omgeving van het vervallen kasteel. Het meest indrukwekkende gebouw van het hele complex is een achtkantige toren. Een stenen brug verbindt het paleis met een kleine nederzetting eromheen. De poort naar het paleis wordt omlijst door een Renaissance portaal daterend uit ongeveer 1540.

 

>>> Adres : Zámek 13 <<<

>>> Website : Zámek Bečov <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page