top of page
Benátky_nad_Jizerou.png

Benátky nad Jizerou (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 50°17 N 14°50 O
GPS parking : Husovo náměstí
Website locatie : 
Benátky nad Jizerou

weerbericht.png
pdf.png

De stad Benátky nad Jizerou, met 7.000 inwoners, ligt op de snelweg tussen Praag en Mladá Boleslav en ligt in de regio Midden-Bohemen, district Mladá Boleslav.

 

Benátky is ontstaan ​​op de plaats van een oude nederzetting op het kruispunt van handelsroutes.

Het eerste centrum was Dražice (gesticht vóór 1264), dat vandaag de dag alleen lijkt op de ruïnes van een toren en de overblijfselen van muren en ongeveer 3 km ten noordoosten van Benátky ligt.

 

De directe omgeving van de stad is geschikt voor wandelingen in de bossen, in de uiterwaarden van de Jizera of voor tochten per fiets, boot of te paard.

Bezienswaardigheden

 

kostel sv. Máří Magdalény

 

De kerk is rond 1590 gebouwd als decanaat. Ze staat op de voormalige vestingwerken en is gestileerd in laatgotische stijl als een Tsjechisch broederschap. De wederopbouw vond plaats in de tweede helft van de 17e eeuw.

Het schip heeft een plat plafond met een bakstenen golvende bar, in de pastorie een cilindrisch gewelf met lunetten.

De rococo- en barokke inrichting dateert uit het midden van de 18e eeuw.

 

>>> Adres : Ladislava Vágnera 86 <<<

 

Kasteel

 

Het begin van de stad Benátky nad Jizerou is nauw verbonden met de geschiedenis van het aangrenzende landgoed Dražice, waartoe ze behoorden vanaf de 13e eeuw. De oorspronkelijke nederzetting was op de linkeroever van de Jizera, waar nog steeds een deel van de stad, het oude Benátky, staat.

 

De ongunstige locatie was waarschijnlijk de reden waarom Benátky, waarschijnlijk in 1343, naar een naburige hoogte aan de overkant van de rivier werd overgebracht en tot stad werd verheven. Jan van Dražice stichtte hier in 1349 een cyrisch klooster met een kerk en een school.

 

In 1656 werd het kasteel zwaar beschadigd door brand en werd het vele jaren niet onderhouden. Pas aan het einde van de 17e eeuw vonden de verdere bouwaanpassingen plaats, waardoor het ruwweg zijn huidige uiterlijk kreeg. De twee delen van het kasteel werden vervolgens verenigd in één eenheid.

 

Vanaf 1920, toen het kasteel door de stad werd gekocht en zijn kantoren erin vestigden, begonnen de geleidelijke verbouwingen en restauraties. Zo werd in 1937 uitgebreide sgraffito gerestaureerd op de binnenplaatsmuur van de oorspronkelijke renaissancevleugel van het kasteel, die is verdeeld in drie onafhankelijke stroken. Bovenaan is een smalle strook met decoratieve versiering, daaronder scènes uit de Griekse mythologie en in de onderste, rijkste strook, jachttaferelen. Aan de buitenkant van het kasteel met uitzicht op het park, na het verwijderen van de latere pleister, werd een indrukwekkende rustieke sgraffito-decoratie ontdekt met het jaar van voltooiing van de werken : 1572. Er werd ook veel aandacht besteed aan het interieur van het kasteel.

 

>>> Adres : Zámek 49 <<<

 

Kerk van Maria-Tenhemelopneming

 

Deze kerk is gebouwd van houten balken op een stenen fundering, het dak was bedekt met dakpannen. Het niet onderhouden gebouw raakte na lange tijd geleidelijk in verval, totdat het in 1761 instortte.

 

Drie jaar later werd echter een nieuwe bakstenen kerk gebouwd in de eenvoudige rococostijl. Het interieurontwerp heeft over het algemeen ook de  Rococo-stijl.

 

>>> Adres : Bratří Bendů <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page