top of page
Benešov.png

Benešov (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Benešov
Coördinaten locatie : 49°47 N 14°41 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie : 
Benešov

weerbericht.png
pdf.png

Benešov is een stad in de regio Midden-Bohemen en hoofdstad van het district Benešov. De stad  telt ongeveer 16.000 inwoners.

 

De stad dateert uit de 11e eeuw en is gesitueerd tussen de rivier Sazava en de mythologische heuvel Blanik. Zoals veel steden uit die tijd is ook Benešov ontstaan rond een klooster. Er zijn in de stad vele mooie aparte gebouwen te vinden en er zijn verschillende bouwstijlen te zien zoals barok en neo-renaissance.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Anny

 

De barokke kerk van St. Anny, het dominante gebouw op Masarykovo náměstí, werd gebouwd in 1708 (ingewijd in 1710) samen met de voormalige slaapzaal.

 

De slaapzaal herbergde een grote bibliotheek, refter en kamers voor docenten en studenten. De buitengevels van de slaapzaal zijn heel eenvoudig, althans architectonisch verdeeld. In de zuidvleugel bevond zich een refter met stucplafonddecoratie en op de eerste verdieping erboven een bibliotheek met eveneens een stucplafondframe.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Kostel sv. Mikuláše

 

De kerk van St. Nicholas is een vroeggotische kerk uit de 13e eeuw, herbouwd na branden in 1420 en 1648. De waardevolle barokke decoratie is bewaard gebleven in het interieur (beelden van MB Braun en muurschilderingen van I. Raab). Aan de zuidkant is een gotisch geprofileerd portaal bewaard gebleven, onderverdeeld in kolommen.

 

Op het barokke hoofdaltaar staat een afbeelding van de Madonna op hout (rond 1500). Op de muren vindt men een

cyclus van scènes uit het leven van de heilige Clement.

De klokkentoren staat voor de ingang van St. Nicholas, in de muren waarvan misschien een van de oorspronkelijke torens van de kerk gedeeltelijk bewaard is gebleven. Hij kreeg zijn huidige vorm na reparaties in 1828, toen hij werd uitgerust met een klok.

 

>>> Adres : Na Karlově <<<

 

Kasteel Konopiště

Het kasteel werd gebouwd rond 1294, waarschijnlijk door de bisschop van Praag, Tobiáš van Benešov, naar het model van bestaande Franse forten, met cilindrische torens, een hek, 4 poorten en een ophaalbrug.

 

In de Tweede Wereldoorlog was het hoofdpersoneel van SS-eenheden gestationeerd in Konopiště. Na de bevrijding werd Konopiště heropend voor het publiek. Het kasteel is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in de vorm die het kreeg tijdens de laatste reconstructie onder aartshertog František Ferdinand d'Este.

 

De interieuruitrusting bleef ook zoveel mogelijk als in de tijd dat het kasteel werd bewoond door František Ferdinand en zijn familie.

 

>>> Adres : Konopiště 1 <<<
>>> Website :
Zámek Benešov <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page