top of page
Beroun.png

Beroun (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Beroun
Coördinaten locatie : 49°57 N 14°4 O
GPS parking : Husovo Naměstí
Website locatie :
Beroun

weerbericht.png
pdf.png

Het eerste schriftelijke rapport over de stad Beroun is te vinden in de akte van Přemysl Otakar II. vanaf 1265, toen hij een charter uitvaardigde voor het eilandklooster. Hier verschijnt de naam Beroun - Verona voor het eerst in Latijnse vorm. (De Latijnse naam werd in het Duits vertaald als Bern, in het Tsjechisch als Berona en Beroun.) Premysl Otakar II. vestigde een strategisch belangrijke plaats voor de fundering van de woonwijk van waaruit de stad Beroun werd opgericht, die de kortste en gemakkelijkste verbinding tussen Praag en Plzeň vormde. Ze werd geplaatst op een licht hellend terrein, begrensd door een relatief verschillende stadsberg en de samenvloeiing van de rivieren Berounka en Litavka.

In die tijd werd de historische kern van Beroun gerealiseerd, die tot op de dag van vandaag grotendeels bewaard is gebleven. Er werd ook een Dominicaans klooster gesticht. In 1303 ontvingen de stedelingen van koning Wenceslas II. een belangrijk voorrecht waar, naast het bevestigen van de eigendom van een aantal dorpen, ze het recht kregen om de wet van de oude binnenstad van Praag te beheren.

 

Beroun bereikte zijn grootste welvaart tijdens het bewind van Vladislav Jagellon. De ontwikkeling van de stad werd verwoest door branden, waarbij de meeste huizen vaak werden vernietigd. Beroun werd ook niet gespaard van overstromingen, epidemieën of oorlogsplunderingen. De bewoners slaagden er echter telkens in de stad nieuw leven in te blazen en in haar glorie te herstellen.

 

Pas sinds het midden van de 18e eeuw begon Beroun zich te ontwikkelen tot zijn huidige vorm. Er werd een school gesticht, veel buitenlandse bezoekers trokken door de stad, clubs werden opgericht en in 1862 werd de Praag-Plzeň-spoorlijn in gebruik genomen. De bevolking groeide en Beroun werd het centrum van het gebied. In de 19e eeuw werd een keizerlijke weg aangelegd (tegenwoordig Plzeňská-straat en Politických vězňů). De handelsroute liep niet langer door de stad, maar buiten de muren, langs de voormalige slotgrachten. De stad kreeg ook een stenen brug ter vervanging van houten bruggen.

 

De koninklijke stad Beroun is vandaag een stad van industrie, onderwijs, cultuur en sport. Ze biedt toeristen historische monumenten, de mogelijkheid van culturele en sportieve activiteiten en uitstapjes naar het prachtige omliggende platteland.

 

Bezienswaardigheden

 

Praagse Poort

 

De Praagse poort of de lagere poort versterkte het verdedigingssysteem van de stad aan de oostkant en is praktisch een kopie van de tegenoverliggende Plzeň-poort. De landroute vanuit Praag, die de brug over de Berounka-rivier overstak, kwam erin. Na 1842 werd deze weg verlegd buiten de muren aan de noordkant van de stad.

 

>>> Adres : Husovo Naměstí <<<

 

Plzeň Poort

 

De Plzeň-poort of de bovenste poort was een van de belangrijkste elementen van de stadsvesting. Tot 1842 passeerde de provinciale weg van Plzeň naar Praag door de poort. De torenhoge poort met twee verdiepingen heeft een plattegrond van 10,3 x 9,6. De wanddikte van de poort is 2,3 meter.

 

>>> Adres : Husovo Naměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page