top of page
Bílina.png

Bílina (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Teplice
Coördinaten locatie : 50°33 N 13°47 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie :
Bílina

weerbericht.png
pdf.png

De stad Bílina ligt in de regio Ústí nad Labem, in het district Teplice, ongeveer 90 km ten noordwesten van Praag. De stad ligt in de vallei van de rivier de Bílina, halverwege Most en Teplice en heeft ongeveer 15.000 inwoners.

 

Bílina wordt omringd in het westen door de hellingen van Kaňkov en in het zuiden rijst de berg Bořeň op, die eruit ziet als een leugenachtige leeuw.

De naam van de stad is ontstaan uit een bijvoeglijk naamwoord wit (Biel). De eerste schriftelijke vermelding over Bílina dateert uit 993 en komt uit de oudste Tsjechische kroniek van Kosma in het verslag van de oorlog tussen Bretislav I en de Duitse keizer Henry III.

 

De geschiedenis van de stad is verbonden met de winning van bruinkool en de ontdekking van minerale bronnen.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek v Bílině

Het kasteel van Bílina werd herbouwd van een gotisch kasteel in 1675-1682 door architect Antonio della Porta. Het langwerpige blokgebouw met hoekbastions bedekt met een zadeldak, kijkt neer op de westelijke gevel van twee verdiepingen met negentien raamassen op het plein.

De oostelijke gevel van zeventien raamassen, gescheiden door pilasters en afwisselend segmentale en driehoekige frontons, kijkt uit op de binnenplaats. Binnen in het kasteelcomplex staat op een rechthoekig plan de rest van de voormalige vestingwerken van het kasteel, een bastion genaamd Manda. In het gepleisterde metselwerk staat een portaal afgewerkt met een steengroeveboog.

 

>>> Adres : Na Zámku <<<

 

Kostel sv.Petra a Pavla v Bílině

De kerk van St. Petrus en Paulus bestaat uit een drievoudig schip met een offset, vijfhoekig gesloten pastorie en is bedekt met een puntdak. Ernaast staat een toren met een helmdak en een lantaarn. De ramen in het schip zijn halfrond en in de pastorie zijn ze hoekig zonder maaswerk.

 

Binnenin zijn er afwisselend rib- en kruisgewelven, de afwerking van het zuidelijke schip is radiaal gedraaid. Interessant zijn twee renaissancistische grafstenen van George en Litvín van Lobkowicz uit de periode na 1580.

 

De hele architectuur is verweven met gotische en renaissance-elementen, die werden herbouwd in de jaren 1573-1575. Het oorspronkelijk gotische gebouw bewaarde de muren van de 13e eeuw in het midden en één zijvleugel.

 

>>> Adres : Na Zámku <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page