top of page
Blansko.png

Blansko (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Blansko
Coördinaten locatie : 49°22 N 16°39 O
GPS parking : náměstí Republiky
Website locatie :
Blansko

weerbericht.png
pdf.png

De stad Blansko ligt in het noordelijke deel van de Zuid-Moravische regio, in de vallei van de rivier de Svitava, op de grens van de Drahanská en de Českomoravská-hooglanden. Het ligt ongeveer 30 km ten noorden van Brno.

 

De regio Blansko is niet alleen begiftigd met natuurlijke schoonheid, maar ook met een rijke geschiedenis en waardevolle architectonische monumenten. Blansko zelf wordt vaak de "poort naar de Moravische Karst" genoemd, en heeft momenteel ongeveer 21.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het renaissancekasteel is ontstaan ​​door geleidelijke reconstructies van een gotisch fort uit de 14e eeuw, en tegenwoordig wordt de binnenplaats omgeven door een galerij met galerijen.

 

In het historische interieur van het kasteel vindt men verschillende lounges met houten cassetteplafonds. In het verleden was het eigendom van de familie Gellhorn en vervolgens van de Salms, die het als zomerresidentie gebruikten. Het kasteel herbergt het Museum van Blansko. In het museum wordt aandacht besteed aan de regionale geschiedenis.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

 

Houten kerk

 

Het is een van de zes houten kerken die vanuit Subkarpathisch Rusland naar Tsjechië zijn vervoerd. Ze komt uit Nižné Seliště, is de oudste kerk in de Roetheense gotische stijl (type Transsylvanisch-Marmara) in de Tsjechische Republiek en is gewijd aan St. Paraskeva.

 

De bouw van de kerk begon in 1601, werd voltooid in 1641 en werd in 1936 met de trein naar Blansko vervoerd, waar ze binnen drie maanden weer in elkaar werd gezet.

 

Het gebouw wordt gedomineerd door een slanke vierhoekige toren met vier hoektorens, het interieur van de kerk is versierd met originele orthodoxe iconen.

 

>>> Adres : Rodkovského 1140 <<<

 

Kerk van St Martina

 

De kerk van St. Martina is een van de oudste in Moravië. Het eerste historische rapport komt uit het jaar 1136. Ze kreeg haar barokke uitstraling in de jaren 1672-1691. Oorspronkelijk was er een romaanse (later gotische) kerk, gesticht in de eerste helft van de 12e eeuw.

 

In de toren van de kerk staat een oude klok Poledník, die een speciale klontervorm heeft zonder ornamenten, alleen met de inscriptie  "O rex gloriae veni in tempo". Ze is niet gedateerd, maar volgens de vorm en het type schrift kan ze aan het begin van de 13e eeuw gemaakt zijn en is het waarschijnlijk een van de oudste in Moravië.

 

Op de belvloer van de kerk is er uitzicht op de stad, vanwaar het mogelijk is om het uitzicht over de hele stad Blansko en haar omgeving te bewonderen.

 

>>> Adres : Komenského 1139/12 <<<

 

Stadhuis

 

Het stadhuis dateert uit 1885. Het kreeg zijn huidige vorm in 1904, toen de klokkentoren klaar was. Het stadhuisgebouw staat op de plaats van het oorspronkelijke gebouw met een houten toren, waarvan het uiterlijk bewaard is gebleven op gravures uit het midden van de 19e eeuw. De oorsprong gaat terug tot de 16e eeuw, toen Jan Žalkovský van Žalkovice Blansko het initiatief gaf om samen met het zegelrecht een bestuurlijk stadscentrum te vestigen.

 

>>> Adres : nám. Svobody 32 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page