top of page
Blatná.png

Blatná (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Strakonice
Coördinaten locatie : 49°26 N 13°53 O
GPS parking : Vorlíčkova
Website locatie :
Blatná

weerbericht.png
pdf.png

Blatná is een Zuid-Boheemse stad gelegen in het noordwestelijke deel van de Zuid-Boheemse regio, in het district Strakonice. In Blatná is de rivier de Lomnice afkomstig uit verschillende beken. Het historische stadscentrum is een stedelijk beschermd gebied.

 

De eerste schriftelijke vermelding van Blatná komt uit 1235. In de 14e eeuw was de nederzetting eigendom van de Beiers uit Strakonice. In de 15e eeuw en het begin van de 16e eeuw is het kasteel van Blatno het centrum van de heerschappij van de heren van Rožmitál. In 1601 was Blatná door keizer Rudolf II. gepromoveerd tot stad. Het ligt in een landschap van milde granieten heuvels en prachtige vijvers. Het is vernoemd naar de modder, waaronder het werd gesticht.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

In 1865 begon de bouw van een representatief gebouw, dat het oude uitgebrande stadhuis moest vervangen. Het ontwerp is gemaakt voor 50 gouden munten door de lokale bouwer Tomáš Johannus, die de eenvoudige gevel versierde met eenvoudige natuurlijke elementen onder de ramen en gebogen kroonlijsten boven de ramen.

 

Het huis werd drie jaar later (1868) voltooid. Het bleef functioneren als een administratief gebouw tot 1932, toen een deel van het districtskantoor verhuisde naar een nieuw gebouw. Sommige kantoren werkten hier tot 1960, toen ze naar Strakonice werden verplaatst in verband met de hervorming van het territoriale bestuur.

 

In 1964 werden de collecties van het museum hierheen verplaatst. Sinds 2004 is het tentoonstellingsgebouw in gebruik genomen en in 2012 is hier de zetel van het Centrum voor Cultuur en Onderwijs Blatná gevestigd, samen met de bibliotheek en het museum van deze culturele organisatie van de stad Blatná.

 

>>> Adres : náměstí Míru 212 <<<

 

Blatná-kasteel

Het waterkasteel van Blatná is ongetwijfeld het dominante gebouw van de stad Blatná. Dit type is uniek en er zijn maar drie watersloten in de Tsjechische Republiek. Water is de beste en enige bescherming voor zijn bestaan ​​geweest.

 

De oudste romaanse kapel in de westelijke rand van het complex werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw. In die tijd was er waarschijnlijk een klein houten fort.

Het kasteel werd herbouwd onder de Rosenbergs, die, afgezien van het paleis van Rejt, een nieuwe kasteelkapel en een toegangstoren lieten bouwen aan het oostelijke uiteinde van het kasteelterrein in het begin van de 16e en 17e eeuw.

 

Dezelfde familie liet na een zware brand het kasteel, waaronder ook de noordoostelijke vleugel heropbouwen in barokstijl.

 

In het midden van de 19e eeuw werd het kasteel opnieuw gerenoveerd door de familie Hildprandt. Ze herbouwden het oudere Rožmital-gebouw in de zuidoostelijke vleugel in neogotische stijl en creëerden een fictieve voortzetting van het paleis van Rejt. Het kasteel heeft ook een Engels park.

 

>>> Adres : Na Příkopech 320 <<<

>>> Website : Zámek Blatná <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page