top of page
Bludov.gif

Bludov (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Šumperk
Coördinaten locatie : 49°57 N 16°55 O
GPS parking : 8. května 161
Website locatie :
Bludov

weerbericht.png
pdf.png

Bludov, dat al in 1200 voor het eerst in historische bronnen werd genoemd, ligt ongeveer 4 km ten zuidwesten van de districtsstad Šumperk in het noordelijkste deel van de Boven-Moravische kloof. Het grondgebied Bludov loopt grofweg van noord naar zuid en behoort tot drie bergeenheden.

 

Vanuit het noorden strekken de Branenská-hooglanden zich hier uit, grotendeels bebost vanaf de toppen tot 350-400 m boven de zeespiegel. Aan de noordgrens is het hoogste punt - de Chocholík-piek (550 m boven zeeniveau). De rest van het onderstaande gebied is, op enkele uitzonderingen na, bosvrij en wordt gebruikt voor landbouw. Het licht golvende plateau van het zuidoostelijke deel van het grondgebied behoort tot het Šumperk-bekken.

 

Het dorp telt ongeveer 3.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Bludov

 

Het kasteel Bludov ligt ongeveer in het centrum van het dorp. Het is een laat-renaissancistisch drie vleugelig U-vormig gebouw, dat in het begin van de 18e eeuw barokke aanpassingen kreeg.

De frontlijn wordt aan beide uiteinden afgesloten door hoektorens en kijkt uit op de binnenplaats door een arcade.

 

Het kasteel is omgeven door een uitgebreid Engels park. Het kasteel is interessant door gedeeltelijk bewaard gebleven gebouwen van de voormalige benedenzaal (koetshuis, stallen, administratief huis, graanschuur - voormalige schaapskooi, enz.).

 

>>> Adres : 8. května 81 <<<

 

Kostel svatého Jiří

 

De originele Bludov-kerk was van hout en zorgvuldig gebouwd vóór 1350, misschien in de eerste helft van de 13e eeuw. Na 1588 werd het houten gebouw herbouwd. Deze reconstructie werd echter uitgevoerd door niet-katholieken. Deze kerk was al van baksteen.

 

De kerk is tot in de jaren zeventig bewaard gebleven. De toenmalige spirituele beheerder P. Ladislav Král maakte een grote interieuraanpassing. Beide zijaltaren werden verwijderd, het hoofdaltaar werd aangepast, de zijmuren en schilderijen van de bovengenoemde heiligen werden witgekalkt en het rooster dat de pastorie van het schip scheidde, werd verwijderd.

 

Begin jaren tachtig moest statische beveiliging worden uitgevoerd - de hele kerk ter hoogte van de vensterbanken werd door stalen kabels naar beneden getrokken, waardoor de kluis in het midden van het plafond niet verder open kon.

 

In 1996 werd het dak bedekt met koper en werd een nieuwe stoep aangelegd vanuit de in elkaar grijpende bestrating. In 1999 kwamen er twee nieuwe klokken bij.

 

>>> Adres : Žerotínova 191 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page