top of page
Bojkovice.png

Bojkovice (**)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 29°02 N 17°49 O
GPS parking : Světlov 291
Website locatie : 
Bojkovice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Bojkovice ligt in het oostelijke deel van het voormalige district Uherské Hradiště, vlakbij de staatsgrens met Slowakije, aan de voet van de Witte Karpaten. Het is gelegen in de vallei van de rivier Olšava aan de samenvloeiing met de rivier Koménka op een hoogte van 301 m boven zeeniveau en telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

Het omliggende terrein is heuvelachtig en relatief dicht bebost. Boven de stad staat op een stenen voorgebergte het belangrijkste herkenningspunt - kasteel Nový Světlov.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Nový Světlov

 

Het gebied van het Moravisch-Silezische grensgebied wordt al eeuwenlang blootgesteld aan frequente en zeer verwoestende aanvallen vanuit Hongarije. De invasies werden gemakkelijk gemaakt door talrijke passen van de grensbergen, waardoor wilde hordes indringers vanuit Hongarije naar Moravië kwamen, waar ze alles wat hen in de weg stond plunderden en vernietigden. Zo creëerden ze ondraaglijke omstandigheden voor de inwoners van de regio. Daarom waren er regelmatig uitstervingen van nederzettingen (in de buurt van Bojkovice twaalf).

 

De omliggende kastelen, waaronder Nový Světlov, werden gebouwd als versterkte centra tegen de indringers. Behalve Nový Světlov verdwenen ze allemaal. Deze kastelen hadden naast hun verdedigende functie ook een seinfunctie. In het geval van een aanval ontvingen en zonden ze waarschuwingssignalen verder landinwaarts, waar ze waarschuwden voor inkomende raiders. De naam "Světlov" komt immers waarschijnlijk van waarschuwende branden.

 

Tussen de 14e en 15e eeuw bezat de familie Šternberk, die in Starý Světlov nad Luhačovice woonde, het landgoed Světlov. Daarna namen verschillende eigenaren het landhuis over en na de Hongaarse oorlogen werd het verkocht aan de Landštejns.

 

>>> Adres : Světlov 291 <<<

>>> Website : Zámek Nový Světlov <<<

Kerk van St. Vavřince

 

De rooms-katholieke parochiekerk van St. Vavřince met drie begraafplaatskapellen en grafstenen is een vroeg barok gebouw uit de 17e eeuw ontworpen door Jan Křtitel Erna.

Het interieur is voorzien van barokke schilderijen van Jan Kryštof Handke en Josef Fr. Champignons.

 

>>> Adres : Jiráskova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page