top of page
Bor.png

Bor (**)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Tachov
Coördinaten locatie : 49°43 N 12°46 O
GPS parking : náměstí Republiky
Website locatie :
Bor

weerbericht.png
pdf.png

Bor ligt in het westelijke deel van de regio Plzeň, ongeveer 20 km van de grens met Duitsland.

 

De stad werd gesticht op een belangrijk kruispunt bij een waterkasteel, dat al in 1263 wordt vernoemd. Het dankt zijn naam aan een dennenbos of heide. Na de plundering in 1318 werd het omringd door muren, die pas in de 19e eeuw werden afgebroken. De overblijfselen van de vestingmuren zijn bewaard gebleven in het noordelijke deel van de stad bij de zogenaamde Josefská branka, waar huizen aan zijn toegevoegd, en in het oostelijke deel achter het voormalige ziekenhuis.

 

Aan het einde van de Dertigjarige Oorlog in 1647 werd de stad platgebrand, andere enorme branden worden geregistreerd in 1726, 1841 en tijdens de laatste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog in mei 1945.

 

De stad Bor heeft ongeveer 2.600 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Mikuláše

 

De kerk van St. Nicholaas staat op nám. Republiky. Ze is barok, een-beukig, aan de zijkant van de sacristie met een oratorium op de eerste verdieping. Aan de zuidkant is er een laatgotische prismatische toren met galerij.

De eerste vermeldingen zijn uit het einde van de 13e eeuw. Het uiterlijk van vandaag is van de reconstructie uit de 1e helft van de 18e eeuw.

 

>>> Adres : nám. Republiky 226 <<<

 

Kasteel van Bor

 

Het kasteel werd gesticht door de afstammelingen van Ratmír van Skviřín, waarschijnlijk rond het midden van de 13e eeuw als een waterfort met een enorme cilindrische toren met muren tot 3,5 meter dik. De toren is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en is het belangrijkste overblijfsel van het oude kasteel.

 

In de 2e helft van de 14e en in de 15e eeuw werd het kasteel verschillende keren gerepareerd en ergens vóór 1362 werd er de kasteelkapel van St. Lawrence aan toegevoegd.

 

In de 19e eeuw vond hier weer een grote reconstructie plaats. Deze laatste reconstructie gebeurde geheel in de romantische historische geest van de toen modieuze pseudo-gotische stijl. Het sierde oude gebouwen met een aantal kantelen, torentjes, nepschietpartijen, nieuwe raamverdelingen en nieuwe gevels.

 

Hoewel het gotische kasteel grotendeels in zijn oorspronkelijke omvang bewaard is gebleven, is het door latere reconstructies zo veranderd, dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om het oorspronkelijke uiterlijk te bepalen.

 

>>> Adres : Plzeňská 259 <<<

>>> Website : Zámek Bor <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page