top of page
Boseň.png

Boseň -
Ruïne Felsenburg Valečov (*)

weerbericht.png

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 49°41 N 16°53 O
GPS parking : Valečov Boseň
Website locatie :
Boseň

pdf.png

Het dorp Boseň ligt in het noordelijke deel van het district Mladá Boleslav. Het werd onafhankelijk in 1990. Het bestuursgebied omvat ook het hoofdkantoor van Mužský, Zásadka en Zápudov. Het is een zetel met een woon-, cultuurhistorische functie en vooral in Mužský, Zápudov en Zásadka ook een recreatieve functie.

 

Het hele gebied maakt deel uit van het beschermd natuurgebied Boheems Paradijs, met veel groen en beschermde plekken, gebouwen en bomen. Het dorp Mužský , waar de kern van het dorp voornamelijk uit vakwerkarchitectuur bestaat, werd uitgeroepen tot dorpsmonumentreservaat.

 

Het dorp telt ongeveer 400 inwoners.

Bezienswaardigheden

Zricenina Hradu Valecov

De ruïnes van het kasteel Valečov zijn een van de bezienswaardigheden van het Boheemse Paradijs. Het wordt beschouwd als een van de mooiste rotskastelen.

 

Het uiterlijk van het kasteel Valečov werd sterk beïnvloed door zandstenen rotsen, waarin het gedeeltelijk werd uitgehouwen. De kamers uitgehouwen in de rotsen, werden vervolgens aangevuld met houten gebouwen. In deze vorm werd Valečov gebouwd in het begin van de 14e eeuw. Ongeveer 2 eeuwen later werd in de 16e eeuw een bakstenen paleis voltooid. Het kasteel werd gehandhaafd tot de Dertigjarige Oorlog, nadat het einde ervan begon te verslechteren en diende als een woningarme en een bron van goedkope bouwmaterialen.

 

De ingangstentoonstelling is een tentoonstelling van archeologische vondsten uit de collecties van het museum in Mladá Boleslav. De kasteelkern is ook te bezoeken met een stenen paleis, rotskamers en gangen.

 

Een interessant kenmerk is de vestingmuur met rotsflats (woningen), gevangenis en kerker. De laatste bewoners van de rotswanden woonden daar tot 1892, toen ze moesten vertrekken door een bevel in Mnichovo Hradiště.

 

>>> Adres : Valečov Boseň <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page