top of page
Boskovice.png

Boskovice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Blansko
Coördinaten locatie : 49°29 N 16°40 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Boskovice

weerbericht.png
pdf.png

Boskovice werd waarschijnlijk gesticht in de 11e eeuw en kreeg zijn stadsrechten in de 14e eeuw. Vroeger had het een van de grootste Joodse gemeenschappen in Moravië.

 

Tot 1918 maakte Boskowitz - Boskovice deel uit van de Oostenrijkse monarchie (door het compromis van 1867), en werd hoofd van het district met dezelfde naam, een van de 34 Bezirkshauptmannschaften in Moravië.

 

Nu maakt Boskovice deel uit van het district Blansko en telt ongeveer 12.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Boskovice

 

Op de grens van de hooglanden Malá Haná en Drahanská, stijgt een romantische ruïne van een gotisch-renaissance Boskovice-kasteel op 460 meter boven zeeniveau.

De geschiedenis van het kasteel begon in het midden van de 13e eeuw. In die tijd behoorde het toe aan de familie van de heren van Boskovice, die het kasteel en landgoed bezat tot het einde van de 14e eeuw. Aan het einde van de 14e eeuw ging het kasteel in het bezit van de heren van Kunštát. In die tijd werd waarschijnlijk begonnen met de bouw van een nieuw middeleeuws herenhuis.

Sinds de jaren 1550 wordt het kasteel samen met het landhuis van Boskovice opnieuw in het bezit van de heren van Boskovice, wiens wapen met een kam met zeven tanden later het embleem van de stad Boskovice werd. Tijdens de daaropvolgende 20 jaar van Eder-administratie werd het kasteelcomplex gereconstrueerd. Leden van de ridders van Zástřizly, die sinds het midden van de 16e eeuw het kasteel bezaten, voltooiden een uitgebreide renaissancistische reconstructie van het gebouw. Aan het einde van de 17e eeuw waren het kasteel en het landgoed in handen van de Dietrichstein.

 

Hoewel aan het begin van de 18e eeuw verschillende boerderijgebouwen voor het kasteel werden toegevoegd, werd de adellijke residentie in de daarop volgende periode verlaten. In de jaren 1830 werden de daken afgebroken en werd het metselwerk ontmanteld voor de bouw van gebouwen in de stad.

 

Het kasteel is momenteel eigendom van de familie Mensdorff - Pouilly. Van het oorspronkelijk massieve gebouw is de torso van het kasteelpaleis bewaard gebleven en biedt een indrukwekkend uitzicht op het schilderachtige landschap. Een technische attractie is een 26-meter diepe put aangedreven door een houten pedaalwiel, de enige functionele in het land.

 

>>> Adres : Hradní 639/7 <<<

>>> Website : Kasteel Boskovice <<<

 

Gemeentehuis van Boskovice

 

Het gebouw van het stadhuis met een toren, gelegen aan de gevel van het bovenste (oostelijke) uiteinde van het Masaryk-plein, is een belangrijke bezienswaardigheid van de stad Boskovice.

Het stadhuis was een van de belangrijkste gebouwen in de stad, de zetel van het stadsbestuur en hield de vergaderingen van de gemeenteraad, waar de belangrijkste documenten en boeken over het stadsbestuur werden opgeslagen. Bij het stadhuis was er een gemeentelijk hof, in de kelders van het stadhuis bevonden zich een martelkamer en een wijntaverne. Voor het stadhuis stond een schandpaal waaraan de veroordeelden waren vastgebonden.

 

Sinds het einde van de 15e eeuw worden er gemeentelijke boeken bewaard in Boskovice (de oudste sinds 1484), waarin de verkoop van huizen en grond, testamenten, rechtszaken en andere belangrijke openbare en particuliere handelingen werd geregistreerd.

 

Het gebouw wordt toegeschreven aan Ladislav van Boskovice, maar zijn aandeel is niet gedocumenteerd. Het huidige uiterlijk uit de late Renaissance is het resultaat van een reconstructie in 1567.

 

>>> Adres : Masarykově nám. <<<

 

Kašna na Masarykově náměstí

 

In de 17e eeuw was er een doorwaadbare plaats onderaan het plein. Blijkbaar was het een verdieping waarin het oppervlaktewater uit het bovenste deel van het plein werd afgevoerd. Het water kan worden gebruikt om ​​branden te blussen. In 1710 begon men pijpen in een nieuwe fontein op het plein te leggen. Deze fontein was gemaakt van hout. Water werd erin gebracht door houten pijpen uit de bron bij de Allerheiligenkerk.

 

Op 5 september 1731 werd een stenen fontein voltooid. Ze stond in plaats van een houten fontein en werd gemaakt door Boskovice meester-steenhouwer Franz Fischer. Het water werd ook aan deze fontein geleverd door een houten pijp van een bron aan het einde van de ulice 17 listopadu (17 november straat) van vandaag, toen Chloustná genoemd. De fontein diende vroeger voor het drinkwater en voor de behoeften van ambachten. Van daaruit werd water door de houten pijpleiding naar de "Na Betlémku" brouwerij in huis nr. 25/24 geleid.

 

In 1876 schonk het dorp de stenen voor de bouw van een nieuwe fontein op het plein, die werd gebouwd door brouwerijen, die niet zonder het water konden. In 1905 moest de fontein echter grondig worden gerepareerd.

 

In 1954 werd de fontein opnieuw gereconstrueerd. In die tijd werd het een paar meter van het centrum van het plein een beetje naar het noorden verplaatst voor transport. Tegelijkertijd werd het veranderd van de originele cirkelvorm in een ellips met de lengte van 6,4 en 4,4 m.

In 1996-97 werd de fontein gerestaureerd. De bodem en binnenmuren werden versterkt met een 7 cm dikke laag beton, die op de kleur van de steen was geschilderd.

De elliptische grondfontein met een cilindrische concave buitenmuur is afgewerkt met een geprofileerde gebogen kraal. Die was gemaakt van fijnkorrelig grijze zandsteen en is versierd met een gietijzeren lichaam met twee kommen. Onder de bovenste kom is het Boskovice-embleem (zeventandige nok) geplaatst.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page