top of page
Brandýs_nad_Labem-Stará_Boleslav.jpg

Brandýs nad Labem -
Stará Boleslav (***)

weerbericht.png

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Praha-východ
Coördinaten locatie : 49°41 N 16°53 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Brandýs nad Labem

pdf.png

Verspreid langs beide oevers van de rivier de Elbe in de nabijheid van de agglomeratie van Praag, is de stad een natuurlijk regionaal centrum in de centrale regio Elbe. De beide steden werden in 1960 samengevoegd tot één administratieve eenheid van de stad Brandýs nad Labem - Stará Boleslav.

 

Brandys nad Labem is verbonden met keizerlijke en koninklijke tradities van Tsjechië en het kasteel met dezelfde naam in het centrum, is een van de belangrijkste Renaissance monumenten van Midden-Bohemen, nauw verbonden met de hoofdstroom van de Tsjechische geschiedenis.

 

Stará Boleslav is een plaats die ontstaan is samen met het ontstaan van de Tsjechische staat, en de oude kerken van Stará Boleslav, gewijd aan Wenceslas en Maria, hebben de status van nationale culturele monumenten.

 

Omgeven door bossen en watergebieden die geschikt zijn voor recreatie, is de stad populair als excursiebestemming en biedt talloze mogelijkheden voor sport en fietsen.

 

Enkele weetjes

  • In 1960, toen twee voorheen afzonderlijke steden werden samengevoegd tot één, werden de voorstellen voor een nieuwe naam niet geaccepteerd en werd de oudste gemeenschappelijke naam in Tsjechië samengevoegd door de oorspronkelijke historische namen samen te voegen.

  • In 935 werd Prins Václav Přemyslovec, een heilige en beschermheilige van de Tsjechische natie, vermoord in Stará Boleslav en deze plaats wordt traditioneel al eeuwen beschouwd als het spirituele centrum Tsjechië.

  • Stará Boleslav is de oudste Tsjechische bedevaartplaats.

  • Het kasteel van Brandýs nad Labem is het enige kasteel in het land waar gedurende vier eeuwen, tussen 1526 en 1918, alle Tsjechische koningen leefden.

  • De renaissancebruggen, vanaf 1578 over de Elbe die Brandýs nad Labem met Stará Boleslav verbinden, vormden op dat moment het langste brugsysteem in het Tsjechische koninkrijk, de Rudolphine-kasteelmolen in Brandys met 11 meelwielen was de grootste in het koninkrijk en het barokke gebouw van de kasteelbrouwerij is het enige gebouw met een industrieel karakter, gebouwd door de beroemde hofarchitect Kilian Ignaz Dienzenhofer.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Brandys nad Labem

 

Het kasteel van  Brandys nad Labem is een van de belangrijkste renaissancemonumenten in Bohemen en is een uniek kasteel in het land van de Tsjechische kroon, waar alle heersers van de Habsburg - Lorraine-dynastie vier eeuwen leefden.

 

Het huidige kasteel, dat de oorspronkelijke schoonheid van de stad Brandys nad Labem - Stara Boleslav hersteld en teruggebracht heeft, is nu permanent toegankelijk met een historische tentoonstelling in de oorspronkelijke keizerlijke kamers, de Toscaanse Habsburgse Nationale Museumbibliotheek, het gotische kasteel van de zwarte keuken, de alchemistische werkplaats en andere attracties.

 

De voormalige keizerlijke keukens vormen nu een Toscaans restaurant met een terras met uitzicht op de rivier de Elbe en het naburige Stará Boleslav, de stad de heilige Vaclav.

 

>>> Adres : Plantáž 402/8 <<<

>>> Website :  Kasteel Brandys n L <<<

Stadspoort

Eén van de twee poorten van de vestingwerken van Stará Boleslav, gebouwd door de Romeinse keizer en de Tsjechische koning Karel IV, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in het stadscentrum.

De archeologische tentoonstelling, open voor het publiek op alle verdiepingen, vertelt het verhaal van middeleeuwse Stará Boleslav, gedocumenteerd door opgravingen in 1992.

 

>>> Adres : nám. sv. Václava 105 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page