top of page
Branná.png

Branná (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Šumperk
Coördinaten locatie : 50°10 N 17°01 O
GPS parking : Branná 1
Website locatie : 
Branná

weerbericht.png
pdf.png

Branná is een klein dorp in de armen van de uitlopers van het Jeseníky-gebergte.

Het dorp kent een rijke historie, het werd gesticht rond 1282 onder de naam Goldenstein, Tsjechisch Kolštejn. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog, als grens met Sudetenland, werd het dorp op grote schaal bewoond door Duitsers (in 1921 wonen er 911 personen, waarvan slechts 16 Tsjechen).

 

Na 1947 staan ​​421 mensen geregistreerd en is het dorp vernoemd naar de plaatselijke rivier de Branná.

 

Op heden telt Branná ongeveer 350 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het gebouw van het huidige stadhuis werd gebouwd in 1905-1906. In plaats daarvan was vroeger de onderdoorgangsschuur, die toebehoorde aan het tegenoverliggende hotel Vogtei (nu het restaurant Kolštějn).

1973-1977 werd het stadhuis gereviseerd en tegelijkertijd werd een nieuwe ceremoniële zaal ingericht.

 

>>> Adres : Branná 23 <<<

 

Kasteel Goldenstein

 

Hoog boven de vallei van de Branná-rivier op een rotsachtig voorgebergte, dat zich uitstrekt van het dorp Branné (voorheen Kolštejn) tot in de vallei, zijn er nog relatief goed bewaard gebleven overblijfselen van het kasteel van Kolštejn. Met zijn uitstekende strategische ligging bewaakte het kasteel het landpad dat door de vallei van Moravië naar Silezië leidde.

 

Van het oorspronkelijke kasteel zijn de ommuring en de overblijfselen van de plaquette aan de westzijde nog zichtbaar. De grote toren, die zich uitstrekt op het driehoekige plateau van het kasteel direct boven de vallei, werd later herbouwd, zodat noch de oorspronkelijke dikte van de muren, noch zijn vorm behouden blijft.

 

In 1965 werd de Zwarte Toren, die al jaren met instorten bedreigd was, gesloten en van een nieuw dak voorzien. In 1971 werd begonnen met de aanleg van de toegangsweg vanaf de westkant van het kasteel. Geleidelijk aan zullen de arcades, sgraffito-pleisterwerk worden hersteld en sommige delen van het interieur worden gereconstrueerd.

 

>>> Adres : Branná 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page