top of page
Břeclav.png

Břeclav (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Břeclav
Coördinaten locatie : 48°46 N 16°53 O
GPS parking : Pod Zámkem
Website locatie :
Břeclav

weerbericht.png
pdf.png

Břeclav is een stad, gelegen in het centrum van de wijndomeinen van Moravië aan de rivier de Dyje, een zijrivier van de Morava. De stad telt ongeveer 25.000 inwoners.

Břeclav wordt al in de 11e eeuw vermeld bij de bouw van het gelijknamige kasteel.

 

Er was oorspronkelijk een marktstad bij het kasteel, die in de 15e eeuw werd verwoest en vervolgens dichter bij het kasteel (dat in de buurt van het centrum van de stad ligt) opnieuw werd gevonden. De oorspronkelijke plek heet sinds die tijd Oud Břeclav (Stará Břeclav). Zowel de (nieuwe) marktstad als het dorp Oud Břeclav werden tijdens de 17e eeuw zwaar beschadigd in veldslagen.

 

De opening van een spoorlijn naar Wenen en Brno in 1839 (en de daaropvolgende uitbreidingen van een knooppunt) was een belangrijke gebeurtenis, die industrialisatie en bevolkingsgroei bracht : van 3.000 inwoners (van Břeclav en Old Břeclav samen) in 1834 tot 13.000 in 1930. Daardoor kreeg Břeclav de status van stad (1872) en werd de zetel van het gerechtelijk (1850) en politiek (1949) district.

In 1919 fuseerden drie oorspronkelijke gemeenten (Břeclav, Oud Břeclav en de  Joodse gemeente Břeclav). In 1974 kwamen er nog twee gemeenten bij in een fusie, Poštorná en Charvátská Nová Ves (beide behoorden tot 1920 tot Neder-Oostenrijk).

 

Bezienswaardigheden

Kasteel van Břeclav

Al in de 11e eeuw bouwde Břetislav een kasteel, dat in de 16e eeuw door  de familie Žerotínové werd omgebouwd tot een renaissancekasteel. De Liechtensteins gaven het vervolgens drie eeuwen later als een romantiserende kunstmatige ruïne aan de stad.

Nog altijd wordt het hele kasteel gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke renaissancestijl. Tot nu toe is in ieder geval de uitkijktoren van het kasteel geopend , van waaruit men (niet alleen) het hele Břeclav kan zien, maar ook een groot deel van de omgeving.

 

>>> Adres : Pod Zámkem <<<

 

Kostel Navštívení Panny Marie

 

De kerk van de heilige maagd Maria is een van de belangrijkste architecturale magneten van de stad. De neogotische parochiekerk uit 1898 is op het eerste gezicht opmerkelijk : de ongewone rode kleur van het bouwmateriaal van de lokale prinselijke baksteen.

De toenmalige keramische fabrieken leverden meer dan 200 verschillende soorten bakstenen, tegels of glazen dakbedekking. Op de top van een 50 meter hoog gebouw, ziet men de koepel op die eindigt in een kroonvormige lantaarn.

 

>>> Adres : Hlavní 1 <<<

Synagoge

De voormalige synagoge uit 1868 werd 20 jaar later gerenoveerd door de Weense architect Max Fleisher. Na de oorlog diende het alleen als magazijn - de oorspronkelijke glans werd alleen teruggegeven door een grote reconstructie van 1997 tot 1999.

De herdenking van de uitgestorven Joodse gemeenschap in Břeclav is nu een beschermd cultureel monument en een locatie voor tentoonstellingen en culturele evenementen. Alleen vanwege het interieur in Moorse stijl is de synagoge het bezoeken waard.

 

Het gebouw herbergt een permanente tentoonstelling van het jodendom in Břeclav.

>>> Adres : U Tržiště <<<

Tempel van Apollo

 

De tempel van Apollo is een van de kleine gebouwen in het Lednice-Valtice-gebied. De tempel is gelegen op een heuvel (220 m boven de zeespiegel) aan de oever van de Mlýnský-vijver nabij de weg die de steden Lednice en Břeclav verbindt. Het gemarkeerde toeristenpad dat de steden Lednice en Valtice verbindt, leidt langs de tempel

 

De tempel heeft onlangs een reconstructie ondergaan. Het gebouw is omheind en het interieur - observatieterras met telescoop - is gedurende de vastgestelde openingstijden zonder reservering of op aanvraag op elk moment van het jaar voor het publiek toegankelijk.

 

>>> Adres : Nový dvůr 196 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page