top of page
Březolupy.png

Březolupy (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 49°07 N 17°35 O
GPS parking : Březolupy 90
Website locatie : 
Březolupy

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Březolupy werd  vóór 1261 gesticht en bevindt zich in de regio Zlín op de grens van de districten Uherské Hradiště en Zlín (grens tussen Slovácko en Valašsko) aan de Březnice-stroom. Březolupy telt ongeveer 1.700 inwoners.

 

Bij een  bezoek aan het dorp en de omgeving vindt men onder andere het barokke kasteel uit 1650-68 met het kasteelpark - momenteel gedeeltelijk het stadskantoor -, de kerk van de Maria-Tenhemelopneming in het centrum, het standbeeld van St. Jan Nepomucký en een park in het centrum van het dorp (meer dan 120 jaar oud).

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Březolupy

 

Waarschijnlijk was er al in de tweede helft van de 14e eeuw een fort in de vorm van een boerderij in Březolupy. In 1650 werd de boerderij gekocht door František Horecký uit Horka, die het fort herbouwde tot een barok kasteel. Na verschillende andere aristocratische families, die beurtelings in het bezit van de boerderij en het kasteel kwamen, werd het landgoed in 1912 gekocht door het Baťa-concern in 1929.

 

In 1949 werd het kasteel genationaliseerd en overgedragen aan de eigendom van de gemeente, die het nog steeds als stadskantoor gebruikt.

 

Het is een rechthoekig gebouw met massieve muren gevormd door stenen blokken. Aan de noordkant zijn gewelfde kelders. Oorspronkelijk had het kasteel twee verdiepingen - op de eerste verdieping aan de noordgevel is de kasteelkapel - de tweede verdieping werd aan het begin van de 20e eeuw toegevoegd.

In de hallen van de eerste verdieping is kostbaar stucwerk te zien. Rond het kasteel ligt een klein park.

 

>>> Adres : Březolupy 90 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page