top of page
Brno.png

Brno (**)

Regio (kraj) : Brno

District (okres) : Brno-město
Coördinaten locatie : 49°12 N 16°36 O
GPS parking : nám. 28. října
Website locatie :
Brno

weerbericht.png
pdf.png

Brno ligt centraal in het zuidoostelijk deel van Tsjechië, in de historische regio Moravië. De zuidelijke grens ligt op ongeveer 55 kilometer afstand van de stad, de oostelijke en noordelijke beide op circa 90 kilometer.

 

Brno is de grootste stad van Moravië (de tweede stad in Tsjechië) en telt ongeveer 400.000 inwoners. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Svitava en Svratka.

 

Bezienswaardigheden

 

Brno heeft door zijn grote oppervlakte en geschiedenis heel wat te bieden bij een bezoek. Hieronder zijn alleen enkele bijzondere delen van de stad vermeld.

 

Villa Tugendhat

 

De Villa van Greta en Fritz Tugendhat, ontworpen door de architect Ludwig Mies van der Rohe en gebouwd in 1929-1930, is een monument van moderne architectuur en is het enige voorbeeld van moderne architectuur in de Tsjechische Republiek, dat is opgenomen in de lijst van UNESCO Wereld Cultureel erfgoed.

 

Tussen 2010 en 2012 onderging Villa Tugendhat renovatie- en restauratiewerkzaamheden, waarbij zowel de structuur als de aangrenzende tuinen na de voltooiing van de Villa in 1930 in hun oorspronkelijke vorm werden hersteld. Het interieur is voorzien van exacte replica's van de originele inrichting.

 

De technische uitrusting van de Villa (de luchttechniekruimten, de stookruimte, de machinekamer voor de uitschuifbare ramen, de zogenaamde "mottenkamer") werd in de kelder hersteld en is opnieuw toegankelijk voor het publiek als onderdeel van de begeleide rondleidingen. Dit gebied herbergt ook een tentoonstelling met de architect, de eigenaren en het gezinsleven in de Villa tot 1938, toen de Tugendhats gedwongen werden te emigreren in verband met de dreiging van de Tweede Wereldoorlog.

 

>>> Adres :  Černopolní 45 <<<

 

Hrad Spielberg

 

Al meer dan zeven eeuwen domineert de burcht Špilberk de skyline van Brno, een herinnering aan de veiligheid en bescherming die het bood. Er zijn echter tijden in de geschiedenis van Brno geweest dat het fort angst inboezemde en onderdrukking vertegenwoordigde voor de inwoners van de stad.

 

Van een groot koninklijk kasteel en de zetel van de Moravische markgraven, veranderde het geleidelijk in een enorm barok fort, de zwaarste gevangenis in het Oostenrijks-Hongaarse rijk (de beruchte "kerker van de naties"), en vervolgens een kazerne. Tegenwoordig herbergt Špilberk het stadsmuseum van Brno en is het een van de belangrijkste culturele centra in Brno.

 

>>> Adres : Špilberk 210 <<<

 

Palác šlechtičen

 

Het huis "U šlechtičen" werd gebouwd in de jaren 1682-1690 in de stijl van een barok stadspaleis door de Brno-bouwer Jan Křtitel Erna. In de jaren 1790-1791 werd het oorspronkelijke gebouw van één verdieping uitgebreid en verbonden met het naburige Althan Paleis. Het kijkt uit op de straat met een onderscheidend portaal met een bossage. Het interieur is een interessante kapel met laat-barokke fresco's.

 

Het paleis diende als een stichting voor het onderwijs aan verlaten aristocratische en burgermeisjes.

 

Na de Amerikaanse inval in Brno in 1944 was het Althan-paleis zo beschadigd dat het na 1948 werd afgebroken en hetzelfde lot dreigde het paleis van de edelen. In de jaren vijftig werd het paleis van de edelvrouwen echter gered en de belangrijke architect Bohuslav Fuchs reconstrueerde het gebouw voor museumdoeleinden. Hier is al geruime tijd een etnografische tentoonstelling gevestigd.

 

>>> Adres : Kobližná 71 <<<

 

Dietrichsteinský palác

 

Het Dietrichstein-paleis op de koolmarkt (Zelný trh) neemt een belangrijke plaats in in de barokke architectuur in Moravië. Het werd in 1614-1618 gebouwd als een van de gezinswoningen. Het toegangsportaal en de vestibule herinneren aan de grondige reconstructie van het paleis van vóór 1748.

 

De aanpassing van het paleis aan de behoeften van de rechterlijke macht in 1837 en andere geleidelijke wijzigingen die het barokke uiterlijk devalueerden, culmineerden in 1928 met de uitbreiding van de derde verdieping op de hoofdvleugel naar de koolmarkt.

 

Het Dietrichstein-paleis diende al voornamelijk voor de tentoonstellingsdoeleinden van het Moravische museum, waarvoor het in 1911 werd aangekocht. Tijdens de monumentale reconstructie van het paleis in de jaren tachtig werd de uitbreiding afgebroken, de buitenkant van het gebouw leek opnieuw een barok gebouw en het interieur werd aangepast aan de moderne museumactiviteiten.

>>> Adres : Zelný trh 295 <<<

 

Zamek Belcredi

Het kasteel, gebouwd in 1714 op de fundamenten van het oorspronkelijke renaissancistische fort, bevindt zich aan de rand van Brno, dicht bij het natuurgebied Mariánské údolí. Het kasteel omvat Hotel Belcredi Brno en het kasteelrestaurant. Het kasteelterrein wordt ook gebruikt voor bruiloften en andere culturele evenementen.

 

In de 17e eeuw werd aan het fort een koepelvormige toren toegevoegd, die in 1794 door brand werd verwoest en niet is hersteld. In de jaren 1920 liet de toenmalige eigenaar van Líšeň, Jan Kryštof van Freynfels, het fort verbouwen tot een barok kasteel.

Rondom het kasteel ligt van oorsprong een Frans, later een Engels park.

 

>>> Adres : Pohankova <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page