top of page
Broumov.png

Broumov (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°35 N 19°16 O
GPS parking : Mírové Náměstí
Website locatie : 
Broumov

weerbericht.png
pdf.png

Broumov is gelegen in de regio Hradec Králové, district Náchod, in het uiterste noordoosten van het land.

De plaats ligt centraal in het natuurgebied Adršpašs en heeft een oppervlakte van ongeveer 23 km².

De stad werd opgericht in 1256 door de Benedictijner abdij van Břevnov in Praag , waarvoor koning Ottokar I van Bohemen de nodige grond en materialen had geschonken. Rond deze abdij werd het stadje stilaan uitgebreid en werd een van de belangrijkste gebieden voor de textielindustrie.

Na een brand in 1306 werd Broumov grotendeels herbouwd, met inbegrip van het klooster en de stadsmuren (afgewerkt in 1380).

De middeleeuwse kerk van Panna Marie (de Maagd Maria) overleefde echter de brand, en is nu de oudste nog bestaande houten kerk in de Tsjechische Republiek.

Ze dateert uit de 12e eeuw en ze is nog altijd in gebruik.

 

Bezienswaardigheden

 

Benedictijnerabdij

Het Benedictijnenklooster in Broumov is een imposant bouwwerk dat van verre te zien is. Het klooster is jaarrond dagelijk geopend. Tijdens de rondleiding wordt de prachtige kloosterbibliotheek, de kerk van Heilige Adalbert (Vojtěch) en de voormalige kloostereetzaal bezocht. Hier wordt de kopie van de Lijkwade van Turijn geëxposeerd, een kleed waarin Jezus gewikkeld werd nadat hij aan het kruis gestorven was.

In de kelders van het klooster van Broumov bevinden zich tientallen mummies, die afkomstig zijn uit de crypte van de St.-Procopiuskerk in Vamberk. De oudste mummies stammen uit de 17e eeuw, het merendeel echter uit de 18e eeuw.

 

>>> Adres klooster : Klášterní <<<

 

Kostel Panny Marie

De kerk is gewijd aan de Maagd Maria en is niet alleen uitzonderlijk vanwege zijn leeftijd, maar ook vanwege zijn bouwtechniek. Ze heeft geen enkele nagel, maar een vakwerkstructuur gemaakt van massieve eiken balken. De gehele balkconstructie van het schip en het koor, het plafond en de daken, waarop een hoge klokkentoren is gemonteerd, vormen een enkele eenheid, een perfect timmerwerk dat eeuwen heeft overleefd.

Het kerkschip is omgeven door een overdekte galerij rond de omtrek. Het huidige uiterlijk is het resultaat van de restauratie van de kerk na de Pruisische invasie in 1779, toen de oorspronkelijke galerij met planken, in opdracht van generaal Anhalt werd afgebroken om het militaire gebruik van de kerk niet te belemmeren. De kerk is omgeven door 9 houten planken, die fungeren als een kroniek van de stad. Daaruit kan worden opgemaakt dat plaatselijke bewoners bijvoorbeeld in 1542 leden aan grote luchtaanvallen op sprinkhanen of het aanbidden van keizer Joseph II. in 1766. Een aantal renaissance- en rijksgrafstenen uit de afgeschafte graven werden verplaatst naar de galerij van de kerk.

 

Naast ornamenten met plantenelementen en gestileerde dierenfiguren, is de kerk geschilderd in laatgotisch schrift, waardoor mysterieuze koppen worden gecreëerd, die als geheel niets betekenen. Het waardevolle interieur is versierd met een waardevol olieverfschilderij uit het begin van de 17e eeuw. Het heeft een patroon van Tsjechische heiligen met Broumov op de achtergrond.

>>> Adres kerk : Křinická <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page