top of page
Brtnice.gif

Brtnice (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Jihlava
Coördinaten locatie : 49°19 N 15°41 O
GPS parking : Pod Zámkem
Website locatie : 
Brtnice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Brtnice (gepromoveerd tot stad in 2000), ligt in de vallei van de rivier Brtnice, aan de weg Jihlava - Třebíč en telt ongeveer 2.300 inwoners.

 

De naam van de stad is afgeleid van de plaatsen waar vroeger de bijenstallen stonden = brtě.

 

Tot aan de Dertigjarige Oorlog was Brtnice een van de rijkste steden in de regio Jihlava, met een bloeiende handel en ambachten.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Brtnice

 

In de vijftiende eeuw werd Brtnice eigendom van een belangrijke familie van de Brtnice heren van Valdštejn. Onder hun goudblauwe embleem bloeide de leeuwenstad twee eeuwen lang.

 

Boven de stad werd een enorm versterkt kasteel gebouwd, dat tijdens latere reconstructies volledig verdween.

Het kasteel werd voor het eerst herbouwd in de tweede helft van de 16e eeuw. Op dat moment waren ongeveer de kenmerken van vandaag op het kasteel gedrukt.

 

Rond 1588 werd naast het kasteelcomplex een kerk gebouwd.

 

>>> Adres : Pod Zámkem <<<

 

Stadhuis

 

Het stadhuis is een van de beschermde gebouwen in de monumentenzone van Brtnice. Het monumentale gebouw geeft aan hoe belangrijk Brtnice meer dan vierhonderd jaar geleden was als het centrum van de uitgestrekte Wallenstein-heerschappij.

 

Het stadhuis werd rond 1580 gebouwd op de fundamenten van oudere huizen. Het oorspronkelijke, puur renaissancistische gebouw had een hoge zoldergevel en een toren. Het werd waarschijnlijk gesloopt na de brand in 1760 en alleen het torentje bleef over.

 

Het openbaar toegankelijke gebouw van het stadhuis is te bezoeken tijdens de kantooruren.

 

>>> Adres : nám. Svobody 379 <<<

 

Parochiekerk van St. James de Meerdere

 

Het huidige uiterlijk van een eenvoudig barok gebouw dateert van 1776 - 1784. De kerk werd gesticht in de middeleeuwen en bewaart belangrijke kunstwerken.

 

De parochiekerk bewaart de overblijfselen van een onbekende vroegchristelijke martelaar, genaamd St. Fidelius. Ze werden in 1732 vanuit Rome overgebracht naar Brtnice.

 

>>> Adres : Valdštejnská <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page