top of page
Brumov-Bylnice.png

Brumov Bylnice (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Zlín
Coördinaten locatie : 49°05 N 18°01 O
GPS parking : Podzámčí
Website locatie : 
Brumov Bylnice

weerbericht.png
pdf.png

Brumov Bylnice is een stad in het district Zlín in de regio Zlín, in de vallei van de rivier Brumovka in de Witte Karpaten, ongeveer 6 km ten zuiden van Valašské Klobouky en 30 km ten oosten van Zlín. Hier wonen ongeveer 6.000 inwoners.

 

Het eerste bewijs van de nederzetting dateert uit het vroege stenen tijdperk. In de eerste helft van de 13e eeuw werd hier een laat-romaanse koninklijke burcht gebouwd.

 

In de tijd van de eerste Tsjechoslowaakse Republiek werd in Brumov een spoorlijn aangelegd. Op 14 juni 1964 werden twee dorpen, Brumov en Bylnice, verenigd tot Brumov Bylnice, die op 1 januari 1965 de status van stad kreeg. Sinds 15 juli 1976 maakt Svatý Štěpán deel uit van de stad. Op 24 juli 1997 sloot Sidonie zich aan bij de stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Ruïnes kasteel Brumov

 

Het oudste rapport over de bouw van het kasteel in Brumov dateert uit 1224. Het werd gebouwd in de laat-romaanse stijl, waarschijnlijk tijdens het bewind van Přemysl Otakar I, ergens in het begin van de 13e eeuw. Aangenomen mag worden dat de voorganger van het stenen kasteel een houten gebouw was op deze heuvel boven Brumov.

Oorspronkelijk was het een koninklijk kasteel, staande op de militair en commercieel belangrijke route door de Vlára Pass die de verbinding met Hongarije maakte. Het was het belangrijkste gebouw voor de bescherming van de regio door de eeuwen heen.

 

Tijdens een grote brand in 1760 brandden het kasteel en het landhuisarchief af. Na de tweede grote brand in 1820 werd het in 1827 definitief verlaten en veranderde het in een ruïne. In het kasteel is in de jaren zeventig en tachtig archeologisch onderzoek gedaan en in de jaren 90 werd het kasteel opgeknapt. In 2000 werd het voor het publiek geopend.

 

>>> Adres : Podzámčí <<<

 

Kostel sv. Václava

 

De parochiekerk in Brumov Bylnice is gewijd aan St. Wenceslas. Ze staat aan de zuidoostkant van de stad Brumov, op de plaats van de oorspronkelijke begraafplaats.

 

De hele kerk heeft de vorm van een gelijkbenig kruis met een lengte en breedte van 42 m. Ze is gebouwd van steen en baksteen en bedekt met verbrande tegels. Het schip is 15 m breed en 10 m hoog. De toren is gemaakt van massief steen en wordt vooruitgeschoven voor de voormuur van de kerk.

 

Het dak heeft de vorm van een peer en is bekleed met plaatstaal. In 1986 werden onder de toren nieuwe stenen treden aangelegd en werd de bestrating voor de kerk aangepast. De bestrating van de kerk is vuursteen uit 1895 en is op de oude stenen bestrating gelegd.

 

De schors rust op twee enorme pilaren, de dunne leuning erop werd vervangen door een nieuwe, gepolijste lariks met vulling.

 

>>> Adres : Č. Kramoliše 1240 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page