top of page
Bruntál.png

Bruntál (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië
District (okres) : Bruntál
Coördinaten locatie : 49°59 N 17°27 O
GPS parking : Palackého nám.
Website locatie :
Bruntál

weerbericht.png
pdf.png

Bruntál is een stad in de buurt van de westelijke grens van de regio Moravisch-Silezië, in Tsjechisch Silezië. Van 1938 tot 1945 was het een van de gemeenten in Sudetenland.

 

Een geschikte positie in het midden van het Jeseníky-gebergte biedt voldoende toeristische mogelijkheden voor de stad, die culturele bezienswaardigheden biedt, zoals een barok kasteel en vele historische gebouwen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Bruntál

 

Het belangrijkste monument, niet alleen van de stad, maar ook van de regio, is het kasteel, dat in de tweede helft van de 16e eeuw werd opgericht door de reconstructie van het oorspronkelijke stadskasteel uit het einde van de 15e eeuw.

 

Het kasteel van de heren van Vrbno, gebouwd in de stijl van de Noordse Renaissance, heeft een onconventionele opstelling van een cirkelvormige sector met een driehoekige binnenplaats met arcades. Het werd later herbouwd in de barokstijl van 1766 tot 1769.

 

Het kasteel werd herbouwd in het midden van de 19e en vroege 20e eeuw. In het kasteel zijn waardevolle meubels van de originele interieurs bewaard gebleven met een rijke fotocollectie, arsenaal en bibliotheek. Het kasteel is de zetel van het regionale museum.

 

>>> Adres : Palackého nám. <<<

 

Kasteelpark

 

De oorsprong van het kasteelpark dateert uit de 16e eeuw. Het gebied is meer dan 2,5 ha. In het midden van de 17e eeuw stichtten de Duitse ridders een gewone tuin. Aanzienlijke interventies werden uitgevoerd onder Eugene van Habsburg in 1894 volgens de ontwerpen van GJ Hauberisser.

De barokstijl is bewaard gebleven aan de voorzijde van het kasteel, terwijl het resterende gebied bewaard is gebleven als een natuurlijk landschapspark.

 

Het park bevat de overblijfselen van de voormalige stadsmuren, de begane grond salla terrena uit 1894, een bastion en 11 sculpturen, meestal zandstenen beelden uit het begin van de 18e en 19e eeuw.

 

>>> Adres : Palackého nám. <<<

Poutní kostel Panny Marie Pomocné

De bedevaartskerk heeft een enkelwandige bakstenen architectuur van 1756-1765 volgens de plannen van Krnov-architect JF Gans op de plaats van de originele houten kapel, opgericht in 1653.

 

Op de gevel onder de toren bevindt zich het stenen wapen van KA Lotrinský, boven de zijdeur is een mozaïek uit 1925. De kerk, die belangrijk is vanwege de ligging op een heuvel buiten de stad, creëert een karakteristieke dominante van Bruntál.

>>> Adres : Uhlířský vrch <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page