top of page
Bučovice.png

Bučovice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Vyškov
Coördinaten locatie : 49°09 N 17°00 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie :
Bučovice

weerbericht.png
pdf.png

De eerste schriftelijke vermelding van Bučovice als stad dateert uit 1322. Er wordt echter aangenomen dat de stad eerder bestond, zoals blijkt uit enkele ontdekkingen eind 2000, die bewijzen dat er in de hedendaagse kasteeltuin een binnenplaats uit de eerste helft van de 13e eeuw stond.

In de tweede helft van de 16e eeuw (1567-1582) bouwde de toenmalige eigenaar van het landgoed Bučovice Jan Šembera van Boskovice een renaissancekasteel, een van de meest waardevolle renaissancegebouwen in het Transalpine-gebied. Het project is waarschijnlijk gemaakt door de keizerlijke architect en antiquair Jacopo Strada. Van 1597 tot 1945 behoorde het kasteel tot de bekende familie van Liechtenstein.

 

De stad werd zwaar getroffen door de Dertigjarige Oorlog. Nieuwe ontwikkeling begon in de 18e eeuw, toen het weven, samenwerken en de productie van folk faience (toufarství) begon te gedijen. In de 19e eeuw was Bučovice een draperie, er waren tot 14 textielfabrieken. Na de achteruitgang van de textielproductie neemt de meubelindustrie het over. In 1894 werd de Drucker-fabriek, later UP, opgericht.

Momenteel heeft Bučovice, inclusief de lokale delen van Černčín, Kloboučky, Marefa en Vícemilice, ongeveer 6.800 inwoners.

 

De stad Bučovice ligt in de vallei van de rivier de Litava en op de spoorlijn Brno - Veselí nad Moravou.

Dankzij de gunstige ligging aan de voet van het Ždánický-bos kunnen inwoners en bezoekers van Bučovice genieten van actieve ontspanning, wandelen en fietsen. Gemarkeerde paden kunnen gemakkelijk de nabijgelegen Chřiby bereiken, onder andere waar het kasteel Buchlov staat, of de Moravische Karst met de beroemde druipsteengrotten en Macocha Abyss.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Bučovice

 

Het gebouw werd besteld en gefinancierd door Jan Šembera Černohorský van Boskovice, een van de rijkste Moravische edelen in zijn tijd. Hij studeerde in Italië en Wenen, met een hoog rechtbankdiploma, maar hij stond vooral bekend als een liefhebber van wereldse genoegens, paardenkenner, uitstekende ruiter en groot kunstliefhebber. Zijn opleiding en rijkdom stelde hem niet alleen in staat om het kasteel te bouwen met eersteklas kunstenaars, dus het hele viervleugelige kasteel met drie verdiepingen met arcades en een samengestelde tuin vertegenwoordigde perfect de positie van de familie en de heer Jan Šembera.

 

Na zijn dood werd in de jaren 1635-1637 een prachtige Manneristische stenen fontein, gemaakt door Peter Materna, ontworpen door Giovanni Giacomo Tencalla, op de binnenplaats geplaatst en werden 4 hoektorens met metalen "lantaarns" toegevoegd. Vanwege hun grote gewicht moesten ze echter geleidelijk van de torens worden verwijderd.

 

Vanaf 1681 werd het kasteel het administratieve centrum van het landgoed en vanaf 1720 het hoofdkantoor van het centrale boekhoudkantoor van Liechtenstein. Sindsdien heeft geen enkele verbouwing het Italiaanse renaissancekarakter van het kasteel verstoord.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

>>> Website : Kasteel Bučovice <<<

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De parochiekerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria dateert ook van 1637-1641. Het huidige uiterlijk van de kerk is het resultaat van de wederopbouw rond het midden van de 18e eeuw en met name de classicistische reconstructie en uitbreiding van de kerk in de jaren 1820.

Vóór de kerk staan ​​onder andere barokke beelden van St. Johannes van Nepomuk uit 1722 en John Sarkander (soms genoemd Kantský) uit 1720.

 

>>> Adres : Vyškovská <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page