top of page
Budišov.png

Budišov (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°16 N 16°00 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Budišov

weerbericht.png
pdf.png

Budišov ligt in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Třebíč en telt ongeveer 1.200 inwoners.

 

Het kleine stadje Budišov ligt ongeveer tussen de steden Třebíč, Velké Meziříčí en Náměšť nad Oslavou. De herkenningspunten zijn het kasteel en de kerk met een weerhaan op een renaissancetoren. Op de Věterák heuvel boven het kasteelpark kan de bezoeker de overblijfselen zien van een stenen windmolen van Nederlands type.

 

De oudste bezetting van Budišov werd bewezen op de plaats van de huidige kerk en het kerkhof. Aangezien het oudste deel van de kerk dateert uit de 12e eeuw, moet het dorp toen hebben bestaan. Gedurende de 12e-16e eeuw behoorde Budišov achtereenvolgens toe aan verschillende adellijke families. In 1540 werd het dorp bevorderd tot stad en kreeg het een zegel.

 

Tot 1945 was het kasteel in het bezit van talrijke adellijke families, na de Tweede Wereldoorlog werd het staatseigendom.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van de Hemelvaart van Maria en St. Gothard

 

De parochiekerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria en St. Gothard dateert uit de 12e eeuw (twee romaanse ramen in het zuidelijke metselwerk zijn bewaard gebleven). Volgens de overlevering werd het misschien gesticht door de Benedictijnen van Třebíč, van wie de laatste abt naar verluidt hier stierf en in de kerk werd begraven (maar dit is slechts een legende).

 

De gotische sacristie dateert uit de 13e eeuw en in de 14e eeuw werd het hele schip gewelfd in gotische stijl in plaats van het oorspronkelijke platte plafond (gotische bogen van het plafond en ramen zijn bewaard gebleven op de kerkzolder) en een gotische pastorie werd gebouwd boven de oorspronkelijke romaanse apsis. In 1414 voegden de eigenaren van het landgoed er de kapel van St. Gothard aan toe. Die is echter niet bewaard gebleven.

Na het instorten van het plafond als gevolg van branden, werd het schip aan het begin van de 18e eeuw gewelfd in barokstijl.

 

Naast de kerk staan ​​stenen kruisen (cenotaven) van de families van de eigenaren van het landgoed. Rondom de kerk is een begraafplaats, omgeven door een unieke ommuring met een metalen versierde poort met beelden van engelen op pilaren.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Kasteel van Budišov

 

Een kilometer ten oosten van de kerk stond een gotisch waterfort uit de 13e eeuw (de overblijfselen in de noordwestelijke hoek van het kasteel zijn bewaard gebleven), omgeven door een gracht. In de 16e eeuw hebben de Berks van Dubá het fort omgebouwd tot een kasteel, en in de eerste helft van de 18e eeuw werd het door de familie Paar in barokstijl verbouwd.

 

De versiering van enkele zalen en gedeeltelijk ook de kapel is bewaard gebleven, maar is beschadigd. Zelfs het zeldzaamste deel van het kasteel is niet in goede staat, de rijkelijk versierde sala terrena op de begane grond van het kasteel. Niet al deze ruimtes zijn toegankelijk.

 

Een deel van het depot van het Moravisch Museum in Brno, gelegen in een deel van het kasteel, is toegankelijk. Dit zijn uitgebreide collecties ontlede dieren van over de hele wereld.

 

Aan het begin van de 18e eeuw werd een uitgebreid Engels park aangelegd met beelden van sfinxen, stenen vazen ​​en andere werken. De atlas met een wereldbol die oorspronkelijk in het midden van het park stond, bevindt zich momenteel in het kasteel. Voor het park stond een sculptuur van de Heilige Familie, die nu in reparatie is.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page