top of page
Budyně nad Ohří.png

Budyně nad Ohří (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°24 N 14°08 O
GPS parking : Mírové náměstí 1
Website locatie : 
Budyně nad Ohří

weerbericht.png
pdf.png

Budyně is een kleine stad met een lange geschiedenis en de eerste vermeldingen gaan terug tot 1173. Destijds was er al een versterkte zetel (prinselijk hof), waarschijnlijk bij de doorwaadbare plaats aan de rivier de Ohře.

 

In die tijd vormde Ohře een belangrijke grens tussen het door Lučany bezette gebied aan de noordkant en de Midden-Boheemse Přemysliden aan de zuidkant. Budyně werd al snel een populaire af en toe zetel van de Přemyslid-prinsen en de eerste koningen, en het bosrijke landschap rond Peruc werd hun favoriete jachtgebied. In de 16e eeuw vonden intensieve bouwwerkzaamheden plaats in Budyně en het renaissancekasteel, voltooid aan het einde van de 16e eeuw, werd het meest magnifieke herenhuis in Bohemen.

 

Budyně nad Ohří telt ongeveer 2.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Budyně nad Ohří

 

Het huidige uiterlijk van het waterkasteel kwam er door de reconstructie van het gebouw onder de laatste eigenaar, graaf Herberstein, in de jaren 1902-1909.

Het gebouw met twee vleugels is slechts een torso van het oorspronkelijke adellijke gebouw van het binnenplaatstype. De voormalige diepe grachten, die de hele binnenplaats omgaven met een massieve muur, bleven slechts hints aan de achterkant van de binnenplaats van het kasteel.

 

In de jaren 1920 werd het "Janda Stadsmuseum" opgericht door Antonín Janda, het hoofd van de handelsschool. Het was open voor het publiek tot 1975, toen het kasteel opnieuw werd opgebouwd.

 

Het Janda Museum werd op 1 november 1997 heropend in de voormalige stallen en men kan er historische objecten zien die verband houden met de geschiedenis van Budyně of de alchemistische werkplaats in het oorspronkelijke pand, waar alchemistische experimenten werden uitgevoerd onder leiding van Jan Zbyněk Zajíc.

 

>>> Adres : Mírové náměstí 1 <<<

Kerk van St. Wenceslas

 

De kerk van St. Wenceslas werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw, op de plaats van een oudere houten kerk. Aan het einde van de 15e eeuw werd de kerktoren toegevoegd.  

 

In 1775 werd de kerk herbouwd in barokstijl, met name de gevel aangevuld met sculpturale decoratie. Het dak werd verhoogd, de toren werd verhoogd en de bovenkant werd gewijzigd in een uivormige vorm. De gevel van de kerk met het portaal werd herbouwd, aangevuld met sculpturale versiering en kreeg zijn huidige barokke uitstraling. Het uiteinde van de kerk behield deels zijn gotische uitstraling.

 

>>> Adres : Mírové náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page