top of page
Bystřice pod Hostýnem.png

Bystřice pod Hostýnem (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°24 N 17°40 O
GPS parking : Pod Platany 2
Website locatie : 
Bystřice pod Hostýnem

weerbericht.png
pdf.png

Bystřice pod Hostýnem ligt aan de voet van de Hostýn-heuvels op een hoogte van 308 meter boven zeeniveau in de regio Zlín, district  Kroměříž. De stad is een startpunt voor het recreatiegebied van de regio Podhostýn en is het natuurlijke culturele en industriële centrum.

 

De Bystřička-rivier verdeelt de stad in twee helften en verbindt haar tegelijkertijd met een aantal bruggen en stroomt ook door het grootste stadspark Zahájené.

 

Bystřice pod Hostýnem telt ongeveer 8.200 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Bystřice pod Hostýnem kasteel

 

Het kasteel in Bystřice pod Hostýnem is een interessant voorbeeld van verschillende bouwstijlen. Het gotische fort in Bystřice werd voor het eerst vermeld in 1440, maar veel ervan is niet bewaard gebleven. In het midden van de 16e eeuw werd het landgoed verbouwd tot een renaissancekasteel.

 

In 1933 werd het kasteel staatseigendom. Het Ministerie van Defensie richtte er militaire pakhuizen in voor medische benodigdheden. De geleidelijke degradatie van gebouwen en het park begon. Sinds 1990 behoort het kasteel tot de stad, die het geleidelijk herstelt.

 

Op het voorplein zijn verschillende afdelingen van het stadhuis gevestigd. Op de begane grond van het hoofdgebouw vinden bezoekers een permanente tentoonstelling van het stadsmuseum, op de eerste verdieping zijn er tentoonstellingen, klassieke muziekconcerten en huwelijksceremonies.

 

>>> Adres : Pod Platany 2 <<<

 

Kerk van St. Jiljí

 

De kerk werd gebouwd door graaf František Antonín van Rottal in 1744 volgens het project van de bouwer Tomáš Šturm. In het midden boven het hoofdaltaar staat het familiewapen van Jan Jakub Leonardo della Rovere di Monte l'Abbate, die in 1763 opdracht gaf om het kasteel en de kerk te herstellen.

 

Op het hoofdaltaar staat een zilveren schilderij van de Maagd Maria, genaamd Rottalovský, verplaatst in de 18e eeuw van St. Hostýna. Opvallend is ook het beeld van St. Jiljí.

 

De kerk is geschilderd en voorzien van fresco's door Jano Köhler, maar slechts enkele van de originele schilderijen zijn bewaard gebleven.

 

Naast de kerk staat een laatbarok standbeeld van St. Jan Nepomucký en een rococokruis aan de oostkant. Voor de kerk staan ​​beelden van St. Thaddeus en St. Antonín Paduánský.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page