top of page
Bystřice_n_Pernštejnem.png

Bystřice nad Pernštejnem (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Žďár nad Sázavou
Coördinaten locatie : 49°31 N 16°15 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie : 
Bystřice n P.

weerbericht.png
pdf.png

De stad Bystřice nad Pernštejnem ligt ongeveer 50 km ten noordwesten van Brno. Administratief behoort het tot het district Žďár nad Sázavou en tot de regio Vysočina. Het is het centrum van de Bystřicko-microregio. Momenteel heeft de stad ongeveer 8.300 inwoners.

 

De naam van de stad komt van de beek, in oude bronnen genaamd Říčka, door de lokale bevolking en kroniekschrijvers genaamd Bystřička.  

 

Tegenwoordig is Bystřice nad Pernštejnem een ​​moderne stad met een uitgebreid netwerk van winkels, restaurants, diensten en scholen. Bystřice nad Pernštejnem verbergt in de muren een aantal interessante monumenten, vooral architectonisch en artistiek.

 

Bezienswaardigheden

 

Parochiekerk van St. Vavřince

 

De parochiekerk van St. Vavřince domineert het onderste deel van het plein en heeft sinds de 13e eeuw vele reconstructies ondergaan tot zijn huidige laat-barokke uiterlijk.

Opvallend aan het meubilair is bijvoorbeeld het aanbiddende beeld van St. Jan Nepomucký.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Standbeeld van TG Masaryk

 

Het standbeeld van TG Masaryk voor de TGM-basisschool is gemaakt door Vincenc Makovský in de jaren 1935-1938 en zou het mooiste standbeeld van Masaryk ooit zijn.

 

Oorspronkelijk waren er drie originelen gegoten, de vierde staat vandaag voor de Faculteit Geneeskunde in Brno. Het is om politieke redenen driemaal van het voetstuk verwijderd (in 1940, 1961 en 1984), maar telkens kwam het terug! Het werd pas in de herfst van 1939 onthuld. De nazi's zorgden voor de eerste keer voor verwijdering en het beeld werd op 17 juli 1940 gesloopt.

 

Een nieuwe onthulling vond plaats op 28 oktober 1945 en moest in september 1961 weer verdwijnen. Op 16 september 1984 verdween het weer. Vervolgens werd het onfatsoenlijk opgeslagen op de binnenplaats van de Horácká-galerij in Nové Město na Moravě.

Dit werk is voor het laatst ontdekt op 6 juli 1990.

 

>>> Adres : Tyršova <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page