top of page
Bzenec.png

Bzenec (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 48°58 N 17°16 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Bzenec

weerbericht.png
pdf.png

De stad Bzenec ligt tussen Kyjov en Veselí nad Moravou op weg nr. 54, die van Znojmo naar de Slowaakse Nové

Mesto nad Váhom leidt. Bzenec ligt op 24 km afstand van de districtsstad Hodonín en telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

Volgens het fijne zand en het aantal schelpen wordt aangenomen dat het Bzenec-gebied in het verre verleden de zeebodem was. Hier wordt tot op de dag van vandaag zand gewonnen, waarvan de kwaliteit hoog in het vaandel staat bij bouwkundigen.

 

Het gebied rond Bzenec wordt al sinds de prehistorie bewoond. Dit wordt bewezen door archeologische vondsten uit de neolithische, bronzen en ijzertijd, de Romeinse tijd en de migratie van volkeren. Tijdens het Grote Moravische Rijk, na de ondergang van Velehrad, werd Bzenec enige tijd het centrum van Groot Moravië.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel svatého Jana Křtitele

 

Al in de eerste helft van de 13e eeuw wordt melding gemaakt van de kerk. Op 2 mei 1605 werd ze echter verwoest door brand, tijdens de inval in de stad Bočkajovci. De klokken, die door hitte smolten, werden ook vernietigd.

Op 3 mei 1696 werd de eerste steen van de huidige kerk gelegd. De constructie werd voltooid in 1702.

In de loop van de tijd is de Bzenec-kerk meerdere keren het doelwit geweest van natuurlijke elementen. In 1825 trof de bliksem bijvoorbeeld het dak van de kerk, beschadigde het orgel en liet een engel aan het kruis vallen. De kerk betaalde ook de oorlogen die in de loop van de tijd plaatsvonden.

 

>>> Adres : Horní náměstí <<<

 

Bzenecký zámek

 

Het huidige uiterlijk van het kasteel is het derde in zijn geschiedenis. Oorspronkelijk was er een fort, dat na de ondergang van het kasteel van Bzenec een waardig herenhuis voor de adel zou creëren. George van Kravař, de eigenaar van het landgoed Bzenec, liet in 1450 een fort bouwen op de plaats van het huidige kasteel.

Rond 1600 werd het fort afgebroken en werd een kasteel in renaissancestijl gebouwd. Rond 1709 werd weer een nieuw kasteel gebouwd in barokstijl. Het bovenste deel van het bijhorende park was in Franse stijl, het onderste deel in Engelse stijl. Door het lager gelegen park stroomde een beek die een vijver met verschillende eilanden voedde.

Tussen 1855 en 1858 werd tenslotte, omdat het kasteel uitgebreide herstellingen nodig had, het kasteel gesloopt en werd, naar de mode van die tijd, een nieuw gebouwd in een pseudo-gotische stijl, ook wel Engelse gotiek genoemd.

Er waren ook verschillende details tijdens de bouw van het kasteel. Het kasteel is ondersteboven gebouwd tegen het oorspronkelijke plan. De hoge centrale toren die voor de ingang van het kasteel stond, moest in 1862 worden verwijderd, omdat hij verdacht begon te kantelen.

 

>>> Adres : Zámecká 17 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page