top of page
Čáslav.png

Čáslav (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Kutná Hora
Coördinaten locatie : ° N ° O
GPS parking : nám. Jana Žižky z Trocnova
Website locatie : 
Čáslav

weerbericht.png
pdf.png

Čáslav is een stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Kutná Hora en telt ongeveer 10.000 inwoners.

 

De oude stad Čáslav ligt in het midden van een breed voorgebergte van de Elbe-laaglanden, die wordt begrensd als een grote baai vanuit het noordoosten door het IJzergebergte en vanuit het zuidwesten door de heuvels van Hornosázavská.

 

De stad werd ergens rond het midden van de 13e eeuw gesticht door Přemysl Otakar II. Tot op de dag van vandaag is de gotische binnenplattegrond zichtbaar - een groot centraal plein dat wordt gedomineerd door het stadhuis en een rechthoekig stratennetwerk. Na de oprichting kreeg de stad grondrechten, waardoor het een zelfstandige gemeente werd.

 

Het stadsgebied werd afgebakend door muren, die in een derde van hun lengte bewaard zijn gebleven. De stad werd binnengegaan door vier poorten. Een uniek monument van de Čáslav gotische vestingwerken is de cilindrische zogenaamde Otakar-toren, die aan de Brod-poort stond.

Bezienswaardigheden

 

Otakarova bašta

 

Het bastion van Otakar is de enige bewaard gebleven toren van de Čáslav- vestingwerken. Het werd gebouwd tussen 1330 en 1340 en bestond uit een 10-15 m hoge stenen muur, vele bastions en drie torens.

De massieve cilindrische toren vormt samen met de zuidwestelijke zone van de muren nu een uniek voorbeeld van een defensief stedelijk systeem van het zogenaamde Franse type, dat in de Tsjechische landen werd gebruikt aan het begin van de 13e en 14e eeuw.

 

>>> Adres : Klimenta Čermáka 123 <<<

 

Kostel sv. Petra a Pavla

 

De oorspronkelijke kerk, gewijd aan St. Michal is gebouwd in het midden van de 12e eeuw. Een vroeggotische pastorie, een gotisch drievoudig schip en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten werden er in de 13e eeuw aan toegevoegd. Aan het einde van de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van de toren, gevolgd door de wederopbouw van de kerk in laatgotische stijl.

 

In de jaren 1908-1911 werd de restauratie van de kerk uitgevoerd door de architect Kamil Hilbert. In de kerktoren staat momenteel een uitkijktoren. De kerk is het dominante kenmerk van de stad en het mooiste architectonische monument.

 

>>> Adres : Kostelní nám. <<<

 

Mariakolom

 

De barokke zandstenen pestzuil uit 1745-1746 is waarschijnlijk ontworpen door een lokale beeldhouwer. Op het richelpodium bevindt zich het standbeeld van St. Jan Nepomucký, Prokop, Florián en Štěpán.

 

Een sokkel groeit uit het podium en er groeit een lage vierkante obelisk uit. Daar boven staat een beeld van de Onbevlekte Maagd Maria die op een wereldbol staat.

 

>>> Adres : Kostelní nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page