top of page
Častolovice.png

Častolovice (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°08 N 16°11 O
GPS parking : Masarykova 15
Website locatie :
Častolovice

weerbericht.png
pdf.png

Častolovice is een Tsjechische gemeente in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Rychnov nad Kněžnou. Častolovice telt ongeveer 1.650 inwoners.

Het dorp Častolovice ligt ongeveer 5 km ten noorden van Česká Lípa, aan de westzijde van de weg van Česká Lípa naar Nový Bor.

Častolovice ligt midden tussen een aantal toeristisch interessante gebieden. Aan noordzijde ligt het Lausitzergebergte en aan westzijde begint het noordelijke gedeelte van het Boheems Middelgebergte. Niet ver van het dorp ligt het voormalige militair gebied Ralsko, dat jarenlang gesloten is geweest voor publiek. Daarom wordt Ralsko tegenwoordig beschouwd als één van de best bewaarde natuurgebieden van Tsjechië. In zuidoostelijke richting ligt het bekende Mácha-meer.

 

De omgeving is geschikt voor het maken van wandel- en fietstochten, die kunnen voeren naar het op ongeveer 4 km afstand liggende kasteel Horní Libchava, of naar de in oostelijke richting gelegen burchtruïnes Sloup en Svojkov.

 

Het dorp ontstond rond de veertiende eeuw als het dorp van de Častolov-mensen (Častolov was één van de eersten van het geslacht Ronovec). In de loop der tijd heette het Czastolowicz (1394), Czaselwicz (1460), Czastolowicze (1545), Ssaslowicze (1612) en Schaslowicz (1790). Vanaf de vijftiende eeuw behoorde het toe aan het landgoed Zákupy.

 

Bij Česká Lípa werd het voor het eerst aangesloten in 1969, tussen 1990 en 2004 was het zelfstandig, maar na een terugloop in het inwonertal (en de financiën) sloot het zich per 1 januari 2005 weer bij de districtsstad aan.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Častolovice

 

De geschiedenis van het kasteel Častolovice gaat terug tot de 13e eeuw, toen hier een waterfort stond. Later behoorde Častolovice tot verschillende eigenaren. De meest bekende van hen was Jiří van Poděbrady.

 

Tussen 1588 en 1615 werd het waterfort omgebouwd tot een renaissancekasteel.

 

In de tweede helft van de 19e eeuw werd een deel van het kasteel herbouwd in de neogotische stijl en werd een Engels park aangelegd. Aan het begin van de 20e eeuw werden de neogotische elementen min of meer uit het kasteel verwijderd om uit te blinken in zijn oorspronkelijk renaissancistische uiterlijk. Een enorme toren werd gebouwd boven de ingang en een waterreservoir werd erin geplaatst om het hele kasteel te bevoorraden, inclusief de fontein op de binnenplaats. De oostelijke vleugel van het kasteel werd met één verdieping verhoogd om alle familieleden te huisvesten.

 

In 1940 viel het kasteel onder Duits gedwongen bestuur, dat in 1942 de familie Sternberg dwong het landhuis te verlaten. Na wereldoorlog 2 werd het Častolice landgoed teruggegeven aan Leopold Sternberg, maar pas tot 1948, toen het landgoed door de staat in beslag werd genomen.

 

In 1992 werd het kasteel in restitutie teruggegeven aan de huidige eigenaar Diana Phipps Sternberg.

 

Het huidige uiterlijk van het kasteel is niet alleen van historische waarde, maar dankzij de eindeloze inspanningen van de eigenaar, die behoort tot andere belangrijke interieurarchitecten, is het een oase van rust, comfort en schoonheid geworden. In de vorm van persoonlijke items, foto's en vooral bloemen, begeleidt het je bij elke stap en in elk detail.

 

Het interieur en exterieur van het kasteel zijn dus niet alleen musea, maar ook de plaats waar ze wonen en waar historische dingen deel uitmaken van het moderne leven.

 

Onmiddellijk na de restitutie begon gravin Sternberg bomen en struiken te planten, niet alleen op de binnenplaats van het kasteel, maar ook in het park. Het werd een park met witte damherten, een rozen- en watertuin met een verscheidenheid aan zeldzame bloemen. Rond het kasteel werden 200 soorten rozen geplant, die vooral in juni kunnen bewonderd worden.

 

>>> Adres : Masarykova 1 <<<

>>> Website : Zámek Častolovice <<<

 

St. Vituskerk

 

De bouw van de barokke kerk van St. Vitus werd voltooid in 1772, maar ze werd pas plechtig ingewijd op 24 september 1775. Vertragingen werden veroorzaakt door boerenstormen en gedwongen onderbreking van het werk.

 

Het was noodzakelijk om de oorspronkelijke kerk te slopen, voordat de nieuwe St. Vituskerk werd gebouwd. In de oorspronkelijke kerk is een doopvont met de Tsjechische inscriptie: "Deze doopvont is gemaakt in de stad Častolovice onder John Hradecký door Jan Bassti klooster in de stad Hradec 1571".

 

Er is ook een crypte met drie kelders uit de oude kerk - het midden is het graf van Puta, de andere twee behoren tot de Oppersdorfs. De grafsteen van Frederik van Oppersdorf bevindt zich aan de linkerkant van het gebouw.

 

>>> Adres : Na Skalce <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page