top of page
Čejkovice.png

Čejkovice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 48°54 N 16°56 O
GPS parking : Templářská 1
Website locatie : 
Čejkovice

weerbericht.png
pdf.png

Čejkovice ligt in het zuiden van Moravië, 40 km ten zuidoosten van Brno in het district Hodonín. Het dorp heeft een oppervlakte van 2.506 ha. De as van het hele gebied is de beek Prušánka. Het reliëf is licht golvend en de gemiddelde hoogte van het gebied is 208 m boven de zeespiegel.

De gemeente telt ongeveer 2.500 inwoners.

Bezienswaardigheden

Kasteel

 

Het kasteel heeft een complexe ontwikkeling doorgemaakt. Het metselwerk en de opstelling van de middeleeuwse feodale zetel en de tempelcommando's die eraan voorafgingen, zijn grotendeels bewaard gebleven. Het kasteel zelf heeft drie vleugels van één verdieping rond de binnenplaats, in een planvorm gerangschikt tussen een kwartcirkel en een hoefijzer. Naast de doorgang naar de binnenplaats staat een prismatische toren. Het is deze middeleeuwse toren die het meest opmerkelijke object van het oudere deel van het kasteel vertegenwoordigt - het oorspronkelijke fort.

De onderste smalle ruimte is gedeeltelijk uitgehouwen in de rots en was alleen toegankelijk via een opening in de vloer van de eerste verdieping.

 

Er waren meer dan voldoende mogelijkheden voor bouwinterventies, want in 1645 werd het kasteel afgebrand door de Zweden en in 1705 door de opstandige Kurucs. Deze laatste vernietiging van het kasteel zorgde voor een veeleisende reconstructie tot een kloosterwoning.

 

De moeilijke periode voor het kasteel kwam na 1918, toen het de eigendom werd van de staat. In 1975 verwierf het dorp het gebouw in een desolate staat. De sloop werd echter strikt afgewezen en vanaf die datum werd het hele gebouw geleidelijk heropgebouwd. De kapel, die nu de ceremoniële zaal van het dorp is, werd als eerste voor het publiek geopend.

 

>>> Adres : Čejkovice 1<<<

 

Tempelierskelders

 

Ze werden gebouwd op hetzelfde moment als het fort en in legendes wordt er nog steeds verteld over hun grootte. Deze enorme kelders, waar een schutter te paard of een kar vol goederen doorheen kan, zijn en worden nog steeds gebruikt voor het bewaren en rijpen van wijnen.

Van het totale complex van gangen dat naar verluidt naar Skalica leidde, is slechts 650 meter aan kelders, bekend als Tempelierskelders, toegankelijk.

 

>>> Adres : Na Bařině 945 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page