top of page
Čelákovice.png

Čelákovice (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-východ
Coördinaten locatie : 50°10 N 14°45 O
GPS parking : nám. 5. května
Website locatie : 
Čelákovice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Čelákovice, gebouwd op de linkeroever van de Elbe, ligt nabij de hoofdstad Praag. Het omvat de van oorsprong onafhankelijke dorpen Sedlčánky en Záluží, evenals Císařská Kuchyně. Tegenwoordig heeft de hele stad ongeveer 11.500 inwoners.

 

Het oudste geschreven verslag van Čelákovice dateert uit 1290. Destijds stond er een kerk en een houten gebouw aan de westkant ervan op een stenen fundering, die rond 1300 werd vervangen door een stenen fort met twee verdiepingen. Het fort is door de eeuwen heen van uiterlijk veranderd. De laatste reconstructie bracht het terug naar het uiterlijk van een gotisch-renaissancistisch gebouw. Het fort, de kerk, de middeleeuwse molen en het gebouw van het decanaat uit 1782 vormen de historische kern van de stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria is een Romaans gebouw met één schip van metselwerk met een aangrenzende toren, gebouwd aan het einde van de 12e eeuw. Oorspronkelijk was het een tribunekerk gebouwd op een verhoogd Elbe-terras, dat een naburig fort en molen vormt, de zogenaamde "Hrádek".

 

In de jaren 1708-1712 werd de kerk herbouwd en uitgebreid in barokstijl. De preekstoel is renaissance met het embleem van de Kautskys uit Kostelec, de altaren zijn barok. In de 16e eeuw werd het gebied rond de kerk, dat werd gebruikt als begraafplaats, versterkt met een eigen muur.

 

>>> Adres : Kostelní 455 <<<

 

Fort

 

Het gebouw is een landelijke aristocratische residentie. Ten tijde van het fort stond er een houten fort op een stenen fundering. Rond 1300 werd een bakstenen gebouw met twee verdiepingen gebouwd, in 1730 werd het verlaagd en voorzien van een mansardedak.

 

Aan het einde van de 15e eeuw werd het fort uitgebreid met een noordelijke verdiepingenvleugel. In de 16e eeuw werd een boerderij gebouwd, tegenwoordig met een binnentuin, en werd het gebied omsloten door een muur met poorten aan de oost- en westzijde.

 

Het fortgebouw, gereconstrueerd in de jaren 1973-1982, dient nu het Stedelijk Museum.

 

>>> Adres : Na Hrádku 464/9 <<<

 

Stadhuis

 

Het stadhuis is een gebouw in neo-barok uit 1911, gebouwd in minder dan een jaar op dezelfde plattegrond van het oude stadhuis, dat dateert uit de 16e eeuw.

 

>>> Adres : nám. 5. května 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page