top of page
Červená Lhota.png

Červená Lhota (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°17 N 15°48 O
GPS parking : Červená Lhota 1
Website locatie : 
Červená Lhota

weerbericht.png
pdf.png

De naam Červená Lhota bestaat uit twee delen : Červená is het Tsjechische woord voor ROOD. Het woord Lhota verschijnt in vele namen van dorpen in Tsjechië.

Dit woord kan worden vertaald als 'vervalperiode', waar in de middeleeuwen de kolonisten ontheven werden van het betalen van belastingen voor een bepaalde periode. In ruil hiervoor moesten ze het land verder ontginnen.

Deze periode van belastingvrijstelling werd in Tsjechië Lhota genoemd.  Er zijn een paar honderd dorpen die dit woord of een variant gebruiken. Deze plaatsen bevinden zich voornamelijk in Bohemen. Samen met hun Slowaakse tegenhangers organiseren deze dorpen jaarlijks afwisselend een ontmoeting in een ervan.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

Het dorp Lhota werd gesticht door de heren van Hradec in de 13e eeuw. De kolonisten werden ontheven van belastingen om de ontwikkeling van dit gebied te stimuleren. De eerste vermelding van een fort op deze site is van 1465, toen Petr van Zásmuk het erfde van zijn vader. 

In 1542 bestelde de toenmalige eigenaar Jan Kaba de Italiaanse architect Giovanni da spazio (alias Hons Vlach) om het kasteel in Renaissance stijl te hermodelleren. Het werk werd voltooid in 1555. In datzelfde jaar werd voor de eerste keer een nieuwe naam van de nederzetting en het kasteel genoemd: Nová Lhota (wat betekent: 'Nieuw Lhota').

Deze nieuwe naam werd niet lang behouden, want al in 1602 verwezen bronnen naar het kasteel als Červená Lhota, dit door de kleur van zijn pleisterwerk. 

 

In de loop van de eeuwen veranderde dit mooie gebouw vaak van eigenaar.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd het genationaliseerd en voor korte tijd huisvestte het een kinderziekenhuis. Sinds 1949 is het open voor het publiek.

>>> Adres : Červená Lhota 1 <<<

>>> Website : Kasteel Červená Lhota <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page