top of page
Česká-Kamenice.png

Česká Kamenice (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Děčín
Coördinaten locatie : 50°47 N 14°17 O
GPS parking :
Jakubské nám.
Website locatie : 
Česká Kamenice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Česká Kamenice ligt in het noorden van Bohemen, ongeveer 20 km ten oosten van Děčín. Het is gelegen in de vallei van de rivier de Kamenice, de laatste zijrivier van de Elbe op het Tsjechische grondgebied. De stad wordt vanuit het zuiden beschermd door de ruïnes van het kasteel Kamenice op Zámecký vrch, vanuit het noorden door een enorme basaltsteen, Jehla genoemd vanwege zijn vorm.

 

De schilderachtige schoonheid van de natuurlijke schoonheid van de regio Česká Kamenice wordt onderstreept door het feit dat de gebieden van de drie beschermde landschapsgebieden in de stad samenkomen: de Elbsandstones, de Boheemse Centrale Bergen en de Lausitzer Bergen.

 

Het huidige Česká Kamenice is een belangrijk toeristisch centrum van de regio, niet alleen vanwege zijn kenmerkende schoonheid, vele culturele monumenten, maar ook vanwege de gunstige ligging in een toeristisch aantrekkelijk landschap.

 

Česká Kamenice was tot 1945 een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitstalige bevolking verdreven. De stad telt ongeveer 5.300 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Jakuba Staršího

 

Deze kerk is het belangrijkste culturele monument van de stad. Het is een gotisch-renaissancekerk, dit door de laatste bouwaanpassing in de jaren 1604 tot 1605.

 

In de overdekte bovengrondse gang tussen de kerk en het steenhouwerskasteel kan een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad bezocht worden. Ook de kerktoren kan beklommen worden, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de stad en haar omgeving.

 

>>> Adres : Jakubské nám. <<<

 

Bedevaartskapel van de maagd Maria

 

De bedevaartskapel is een hoogbarok gebouw met een cirkelvormige plattegrond, gemaakt in de jaren 1736-1739, waarschijnlijk naar het ontwerp van de bouwer Octavio Broggio. Tien jaar later werd er een klooster rond gebouwd.

Het heeft muren die in een vierkant zijn gerangschikt en in het midden zijn portalen, van waar arcadegangen naar de kapel leiden, en een klokkentoren die van een afstand boven het zuiden zichtbaar is.

 

De oorsprong van het bedevaartsoord wordt geassocieerd met meer dan honderd wonderbaarlijke daden van de Maagd Maria van Kamenická en gaat gepaard met vele legendes. Het is beschermd als cultureel monument.

 

>>> Adres : U kaple 242 <<<

 

Ruïnes van het kasteel Kamenice

 

De ruïnes van het kasteel bevinden zich op Zámecký vrch op een hoogte van 530 m. Van het voormalige kasteel is tot op de dag van vandaag alleen het metselwerk van het paleis bewaard gebleven, in het gebied waarvan een houten uitkijktoren is gebouwd.

De uitkijktoren is het hele jaar door toegankelijk en is 20 m hoog.

 

>>> Adres : Zámecký vrch <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page