top of page
Česká Lípa.png

Česká Lípa (**)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°41 N 14°32 O
GPS parking : Náměstí TG Masaryka
Website locatie : 
Česká Lípa

weerbericht.png
pdf.png

Česká Lípa is gelegen in de regio Liberec, en maakt deel uit van het district Česká Lípa en ligt een 70 km ten noorden van Praag. Česká Lípa telt 38.830 inwoners. Het was tot 1945 een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitstalige bevolking verdreven.
Česká Lípa heeft een oppervlakte van 65 km² en telt ongeveer 40.000 inwoners.

 

De oude stad Česká Lípa werd gebouwd in de buurt van een doorwaadbare plaats van de rivier Ploučnice, toen in de tiende eeuw een Slavische kolonie er zich ophield. De stad kende een geleidelijke groei tot in de veertiende eeuw. In de vijftiende eeuw werd Česká Lípa bezet door het Hussietenleger van Jan Roháč z Dube en verwoest door branden.

 

Albert van Wallenstein, en later Kaunitzs, hebben er later toe bijgedragen dat de stad weer een opbloei kende door de oprichting van een klooster en school. De moderne stedelijke ontwikkeling van de stad werd beïnvloed door de industriële productie en ontginning van uranium in de regio. Woonbuurten bestaande uit grote prefabwoningen werden gebouwd aan de rand van de stad, terwijl het centrum in haar oorspronkelijke staat werd bewaard.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het neo-renaissance stadhuis uit 1823 werd gereconstrueerd in 1884 en bevindt zich in het centrum op het TG Masaryk-plein. Het werd gebouwd in gotische stijl op de funderingen van een vroeger stadhuis dat door verschillende branden verwoest werd.
De natuurlijke fontein op het TG Masaryk-plein uit 1837, is nog volledig functioneel tot op heden.

 

>>> Adres : Nám TG Masaryka <<<

 

Heilige Maria Magdalenakerk

 

De Heilige Maria Magdalenakerk werd gebouwd in gotische stijl in het midden van de 13e eeuw, maar werd later beschadigd bij de inval door de Hussietenlegers.
Jindřich Berka , schoonbroer van George van Poděbrady , liet ze herstellen rond 1460. De kerk werd opnieuw gebouwd in laat-gotische stijl in de 16e eeuw.

 

>>> Adres : Hrnčířská <<<

 

Morový sloup na náměstí

 

De pestzuil op het TG Masarykaplein werd stuk voor stuk gebouwd in 1683 na de pestpandemie die de stad en haar omgeving teisterde in 1680.

 

>>> Adres : Nám TG Masaryka <<<

 

Vodní hrad Lipý

De waterburcht Lipy werd gebouwd in de 13e eeuw door leden van de familie Ronovci, die later zelf de heren van LIPA genoemd werden. In het begin was het een houten constructie over de rivier Ploučnice. De stroming van de rivier werd later afgebogen.
Een wachttoren van steen werd gebouwd in de 14e eeuw.
In de burcht was er in de 19e en begin 20e eeuw een suikerfabriek, tot het in 1945 uiteindelijk gesloopt werd.
In 1990 begon de stad een geleidelijke wederopbouw en organiseert er nu culturele evenementen op het terrein.

 

>>> Adres : U Vodního hradu <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page