top of page
Česka Třebová.png

Česka Třebová (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 49°54 N 16°27 O
GPS parking : Staré nám.
Website locatie : 
Česka Třebová

weerbericht.png
pdf.png

Česká Třebová is een stad op de grens van Bohemen en Moravië, in de charmante natuur van de uitlopers van het Adelaarsgebergte, in de vallei van de rivier Třebovka. Tegenwoordig is de stad met minder dan 16.000 inwoners een van de grootste in de regio.

 

De geschiedenis gaat terug tot 1278 en is erg gevarieerd. Tot voor kort riep de naam Česká Třebová vooral herinneringen aan de spoorlijn op. Het is nog steeds een belangrijk verkeersknooppunt van de regio, maar het zou een vergissing zijn om het alleen als een stad van spoorwegarbeiders te beschouwen.

Česká Třebová wordt een stad waarin steeds meer ruimte wordt geboden aan sport en cultuur, een stad die uitblinkt in groen en veel parken, een stad die nog in ontwikkeling is.

 

Bezienswaardigheden

 

De plattegrond van de historische kern is een van de meest in het oog springende voorbeelden van de toepassing van het Silezische schema van de stad, in de vorm waarvan twee parallelle straten domineren, waartussen een plein en een kerk achter het middelste blok. Percelen van huizen langs beide hoofdstraten vormden de langwerpige lenticulaire buitenomtrek van de stad. Het oude plein is het natuurlijke centrum van de stad.

 

Stadhuis

 

Het oude stadhuis is een gebouw met een complexe architectonische ontwikkeling, waaronder oorspronkelijk een renaissancistisch herenhuis uit 1547, later een representatief stadhuis. Het gebouw werd aangepast na de brand van 1635 en in de 19e eeuw.

 

Het gebouw werd gemoderniseerd aan het einde van de 20e eeuw en domineert als het ware het plein.

 

>>> Adres : Staré náměstí <<<

 

Kerk van St. Jakub Většího

 

De classicistische kerk werd gebouwd in 1794-1801 op de plaats van de oorspronkelijke  kerk, die in 1636 afbrandde.

 

In 1884 werd de kerk door brand verwoest en tijdens de reparatie kreeg de toren een nieuwe koepel. De huidige torenkoepel dateert uit 1913.

 

Van 1991 tot 1993 werd de kerk herbouwd. Het interieur is classicistisch en rijk aan ornamenten.

De classicistische kerk heeft een plattegrond van een gelijkbenig kruis, met een sacristie in de as van de kerk aan de oostzijde en een prismatische toren boven de westgevel. De gevel wordt gedomineerd door een driehoekige gevel, met het embleem van de Liechtensteins in het timpaan.

 

De hoofd- en zijportalen van de kerk zijn rechthoekig, versierd met laurierslingers. Boven de kruising van de armen van de kerk is een platte koepel.

 

>>> Adres : Klácelova <<<

 

Prehistorische nederzetting Křivolík

 

De kenmerkende regio van de Orlické-hooglanden verbergt in zijn bossen de prehistorische nederzetting Křivolík, gelegen nabij het dorp Kozlov nabij de stad Česká Třebová.

 

Het openluchtmuseum is ook een experimenteel archeologisch centrum en organiseert het hele jaar door regelmatig evenementen voor het publiek of leuke educatieve evenementen voor kinderen.

 

>>> Adres : www.krivolik.cz <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page