top of page
Česky Brod.PNG

Český Brod (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Kolín
Coördinaten locatie : 50°4 N 14°51 O
GPS parking : Náměstí Husovo
Website locatie :
Český Brod

weerbericht.png
pdf.png

Český Brod is een oude gothische stad, gesticht, waarschijnlijk door de Praagse bisschop Jan I. in de 12e eeuw, op een van de belangrijkste provinciale wegen van het land, de zogenaamde Trstenická. Die weg verbond Praag met Zuidoost-Europa. Jan III van Dražice, de bisschop van Praag, maakte van deze doorgangstad een definitieve plaats “Biskupský Brod” in het midden van de 13e eeuw.

Dankzij handels- en reisactiviteiten en extensieve landbouw in de lokale omgeving werd Biskupský Brod al snel een belangrijk handelscentrum met zowel een markt als verblijfplaats. Aan het begin van de 14e eeuw werd de naam van de stad veranderd in Český Brod, te onderscheiden van de stad Německý Brod, gelegen aan dezelfde handelsroute.

 

Al in 1402 bouwden de burgers van Český Brod hun stadhuis in het midden van het plein, in overeenstemming met de toenmalige praktijk. Na het uiteenvallen van het aartsbisdom van Český Brod en andere historische gebeurtenissen, werd de stad bezet door keizer Zikmund. Troepen uit Praag veroverden vervolgens samen met hun Hussite-bondgenoten de stad in 1421.

 

Niet lang na de Slag bij Lipany sloten de stadsvertegenwoordigers een wapenstilstand. Tijdens onderhandelingen met keizer Zikmund werd een garantie voor de revolutionaire vrijheden bereikt en daarna, op 4 februari 1437 wees de keizer Český Brod aan als een vrije koninklijke stad. Alle burgers staakten de conflicten en dit maakte de weg vrij voor ontwikkeling en welvaart in hun stad.

 

Bezienswaardigheden

Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad is de St. Gothard-kathedraal, een eenzaam laat-gotisch belfort en het eerder genoemde oude stadhuis. Nog steeds, onder de huizen in het historische hart van de stad, zijn er goed bewaard gebleven oude gotische gewelven en een ondergronds doorgangssysteem. Dit systeem verbond de ondergrondse gebieden en werd ongetwijfeld gebruikt voor defensiedoeleinden. Tegenwoordig is het toegankelijk voor het publiek.

In het hart van de stad vinden we “De Heilige Familie”, een barokke beeldengroep van FM Brokoff.

Naast andere monumenten die het vermelden waard zijn, hoort een nieuw renaisance-gebouw van het Podlipanské-museum van de architect A. Balšánek. Daar zien we onder andere nieuwe exposities over het verleden van Český Brod, een expositie van de Slag bij Lipany, een statig monument van Prokop de Grote door de beeldhouwer Karel Opatrný en het Sokolovna-assemblagegebouw ontworpen door professor Jan Koula. Hoewel niet langer volledig intact, zijn de middeleeuwse stenen muren een ander opgemerkt monument. Helaas werden de toegangspoorten lang geleden afgebroken. De overblijfselen van de oude vesting worden geleidelijk bewaard.

 

Het hedendaagse Český Brod, waarvan delen de voormalige dorpen Štolmíř en Liblice zijn, is een rustig stadje met een kleine productiebasis en heeft ongeveer zevenduizend inwoners. Het is de tweede grootste gemeente in het district Kolín. Dankzij de spoorweggang pendelt een groot aantal inwoners naar Praag of Kolín.

pdf.png
pdf.png
bottom of page